Simptomat e hershme të diabetit…

134

Shumë njerëz që dignostifikohen me diabet të tipit 2, nuk arrijnë ta kuptojnë deri sa kryejnë analizat përkatëse. Në një pjesë të madhe të pacientëve, ky lloj diabeti është i fshehur dhe kjo është arsyeja se përse nuk kanë simptoma.

Megjithatë janë disa shenja të lehta paralajmëruese të cilat mund të ndihmojnë në kapjen e hershme të sëmundjes.

Inflamacioni tek mishrat e dhëmbëve– Periodontiti, i njohur edhe si sëmundja e mishrave të dhëmbëve, mund të jetë një shenjë e hershme e diabetit të tipit 2, sipas hulumtimit të reja të botuar në revistën “BMJ Open Diabetes Research & Care”.

Njolla në lëkurë-Nëse vëreni një njollë të errët në pjesën e pasme të qafës, mund të jetë një shenjë e humbjes e ndjeshmërisë ndaj hormonit që trupi përdor për rregullimin e glukozës, që mund të çojë në diabet.

Lodhje dhe ndjesi shpimesh në këmbë-Rreth 10% deri në 20% të njerëzve të diagnostikuar me diabet kanë disa dëmtime nervore. Në fazat e hershme mund të ndjehen si shpime në këmbë ose mund të kenë një ndjesi të lehtë të humbjes së eikulibrit.

Përgjumje- Në një përmbledhje shkencore të paraqitur në takimin vjetor të Bashkimit Evropian mbi studimin e sëmundjes, njerëzit që flinin për shumë orë, ishin 45% më të predispozuar të kishin diabet të tipit 2 sesa ata që flinin më pak orë. /tvklan.al