HYRJELAJMEOPINIONSHBA-ja foli, fundi i Ilir Metës ka filluar

SHBA-ja foli, fundi i Ilir Metës ka filluar

Nga Ilirjan Blloshmi

Para ca kohësh Ilir Meta deklaroj se do vetësak rifikohej si Salvador Allende, në atë kohë. Mediat pranë tij, filluan një propagandë, duke hequr paralele midis Ilir Metës dhe Salvadore Allendes.

Ato te ntuan ta paraqesin Allendes si një hero. Por realisht, Allende ka qenë arkitekti që instaloi një nga regjimet më ana rkiste në historinë e Amerikës Latinë, në kohën kur Augusto Pinocheti, po përgatiste, grushtin e shtetit.Allende e kishte ndjerë se dicka po gatuhej dhe kishte filluar levizjet. Ai po kerkonte në mënyre te fshehtë mbështetjen nga SHBA. Ishte gati të pranonte cdo kërkese te tyre.

Sipas kujtimeve të Gerald Rudolph Ford, i cili ka qënë pjesë e administrtës dhe më pas zv.president nën administratën e Richard Nixonit, ai tregon sesi Nixon nuk pranoi të takohej me përfaqësuesit e Allendes.Po sipas Ford, ai tregon se Nixon, kërkoi një informacion të detajuar për situatën në Kili.“Duke parë natyrën “soft” te Nixon, inteligjenca amerikane nuk na informoj saktesisht për këtë çështje”, shkruan Ford në kujtimet e tij.

Më vonë një ish agjent i CIA-s do të pranonte se Nixon kishte një informacion të cunguar për cështjen e Kilit:“Nëse do e informonim për cdo gjë, natyra e tij e butë, do të na hapte probleme për agjentët tanë, që kishim në terren”.Gjatë viteve në pushtet, Allendre arriti që me anë të propogandës të shesë veten si një lider i suksesshëm që fatkeqësisht vazhdon të besohet nga shumica e njerzëve.

Por realisht ishte një president që in joronte çdo vendim që ishte kundër tij.Duke parë situatën e krijuar, inteligjenca amerikane i kerkoj shtetit që të mbështeste levizjen e Augusto Pinochetit.Kjo mbështetje erdhi jo duke i bërë lëvdata Pinochetit, por duke rr ënuar figurën e Allende.

Në fund të vitit, 1972 Allendes i kishin dalë shumë sk andale. Infl acioni në Kili ishte 280 për qind, më shumë se gjysma e popullsisë jetonte në varfëri ek streme. Ishte iz oluar nga te gjithë. Kjo situatë bëri që ai të hu mbte pushtetin në 1973.Në të njeten situatë më duket se është dhe Ilir Meta. SHBA-ja dha sinjalin se ai nuk mund të përdorë simbolet e vëndit të saj, për interesa personale apo politike.Yuri Kim e di që shqiptarët janë populli më pro amerikan në botë. Mos kujtoni se nuk e di.

E di, e di shumë mirë madje.Çdo ambasador amerikan nuk e mëson gjëndjen e shqipërisë as tek portalet që finacon Ilir Meta, as tek ata që financon Edi Rama, as tek ata të Berishës. Ata informohen nga inteligjenca amerikane. Me atë Tëitter, ambasadorja foli jo në emrin e saj, por në emrin e vëndit të saj.Ilir Metës ja thanë, prandaj sot kemi një gjëndje kaq të zymtë. Trishtimi i Ilir Metës u pa dhe tek intervista që bëri tek Çim Peka.Ilir Metës i thanë që Lulzim Basha është lideri i opozitës. Kjo u vërtetua në takimin që Basha pati me ambasadoren para protestës.

Pra SHBA foli, duke mos s ulmuar Ilir Metën, ata thjeshtë i treguan presidentit, se ai nuk mund të fshihet pas retorikës për interesa politike.Fu ndi i Ilir Metës ka filluar, sepse ka folur SHBA. Ata po përdorin të njejtën taktikë, si kanë përdorur në Kili me Allende.Amerikanët ranë një herë pre e shtrëmbërimit më të mëdh të realitetit dhe prej asaj here nuk e kanë toleruar më. Nuk do lënë as Ilir Metën. Këtu do jemi koha do e vërtetojë.

TE TJERA

spot_img