6 dhjetori, dita kur ndizen dritat e bredhit/ Nga Shën Nikolli tek Santa Claus: Origjina befasuese e ‘Kris Kringle’

Teksa pema e krishtlindjve bëhet gati që më 5 dhjetor, në datë 6 ndizen edhe dritat që krijojë atmosferën e vërtetë të festave.

Santa Claus është edhe një ndër personazhet që simbolizojnë festat dhe më i preferuari për fëmijët. Ama rrugëtimi i tij historik është edhe më i gjatë dhe më fantastik sesa qarkullimi vjetor i tij, përgjatë globit.

Prijësi i Santa moderne Amerikane lindi në Mesdhe gjatë Perandorisë Romake, legjenda e tij evoluoi në të gjithë Evropën veriore, dhe ai më në fund mori formën e tij që shohim ne sot.

Kush është ky stërgjyshi i Santa dhe si ndryshoi ai me kalimin e kohës?

Të qenit Santa nuk është lojë e një njeriu të ri, por historia e tij daton që prej vitesh.

Çdo 6 dhjetor, besimtarët festojnë Ditën e Shën Nikollit në qytetet e gjithë botës. Imazhet e Shën Nikollit ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme, por asnjëra prej tyre nuk ngjan aspak me plakun me mjekër që ka veshjen e kuqe. Një nga pikëpamjet më imponuese të Shën Nikollit të vërtetë, i cili jetoi në shekullin e tretë dhe të katërt, u krijua jo nga artistët antikë, por duke përdorur rindërtimin e mjekësisë moderne të estetikës.

Debati mes studiuesve mbi atë se ku mbetjet e pjesës tjetër të peshkopit grek vazhdon edhe sot e kësaj dite, por tradicionalisht, besohej se eshtrat e Shën Nikollit u vodhën nga marinarët italianë gjatë shekullit të 11-të dhe u morën në kristalin e Bazilikës di ‘San Nicola’ në bregdetin juglindor të Italisë.

Caroline Ëilkinson, një antropolog në Universitetin e Mançesterit (Angli), përdori këto të dhëna dhe simulime moderne të programeve për të krijuar një rindërtim modern të një njeriu të vdekur. Ëilkinson vuri fytyrën e një njeriu në emrin origjinal të Santa- me një hundë të keqe dhe me tiparet që vazhdojnë të jenë edhe sot në sende zbukurimi, filma apo tek kukullat për fëmijë.

Shën Nikolli vdiq më 6 dhjetor të vitit ‘343. Shën Nikolli tashmë është një figurë që nuk njihet vetëm në botën e krishterë, por edhe më gjërë sepse i ka dhënë origjinën legjendës së Santa Claus (Klaus) ose siç e thërrasim ne shqiptarët Plaku i Vitit të Ri.

Santa mbetet një figurë e politizuar në të gjithë botën. Trupat amerikane përhapën versionin e tyre të burrit të gëzuar në të gjithë botën në vitet menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore, dhe ai u prit në përgjithësi, tha Boëler, si një simbol i bujarisë amerikane në rindërtimin e vendit të shkatërruar nga lufta.

Në ditët e sotme, megjithatë, njerëzit në shumë kombe kanë “Santa” në listën e tyre të keqe, ose sepse ai përfaqëson anën laike të Krishtërimit. Ndonjëherë Santa refuzohet sepse nuk është vendas.

TE TJERA

spot_img