Puthja ju ndihmon të humbisni peshë

318

Nëse ekziston një gjë që karakterizon lidhjen e dashurisë njerëzore, padyshim që është akti i puthjes. Shpreh ndjenja, emocione dhe humor, dhe për këtë arsye luan një rol qendror në marrëdhënie. Një studim i kohëve të fundit tregoi se puthja është një ushtrim i shkëlqyeshëm për tu vënë në praktikë për të hequr qafe disa kile shtesë. Studimi, i botuar në një revistë të njohur amerikane, sugjeron që puthjet gjithashtu ndihmojnë në djegien e kalorive.

 

Kur puthemi ne aktivizojmë rreth 30 muskuj në qafë dhe fytyrë dhe, në varësi të intensitetit dhe kohëzgjatjes, secila puthje mund të djeg nga 6 deri në 10 kalori. Një puthje intensive mund të bëjë që ne të djegim deri në 12 kalori në minutë.

 

“Gjatë një puthjeje pasionante, shpejtësia e metabolizmit madje mund të dyfishohet,” thotë Bryant Stamford nga Universiteti i Louisville. “Në praktikë, trupi djeg yndyrnat dhe karbohidratet më shpejt dhe në mënyrë efektive.”

 

Për më tepër, puthjet gjithashtu ndihmojnë për të lëshuar endorfinat dhe hormonet e tjera të mirëqenies, të tilla si oksitocina dhe dopamina, duke ndihmuar për të hequr qafe ankthin dhe stresin. Me një puthje pasioni, endorfinat lëshohen deri në pikën e gjenerimit të një efekt analgjezik, i ngjashëm me një dozë të vogël morfine.

Lexo edhe:   Dinamika e grabitjes:Nga hyrja në pistë deri te braktisja e furgonit