Çfarë po prisni akoma? Ky shtet fqinj jep 2 mijë euro, kërkohen të rinj që duan të punojnë

222

Ndërsa veprimtaria ekonomike është e përqendruar në qytetet e mëdha, qytetet e vogla kanë mbetur vetëm. Pleqtë në pension janë njerëzit e vetëm që jetojnë në këto vende, pasi popullata aktive ekonomikisht migron në qytete.

Kjo paraqet një problem të madh për qeveritë e këtyre komunave, pasi ato ndalojnë marrjen e fluksit të parave nga të rinjtë dhe thithin shpenzimet fikse të njerëzve në pension.

Për shembull, në qytetin Candela, në jug të Italisë, numri i banorëve ra me rreth 5000 në vetëm 15 vjet. Askush nuk mund të qëndrojë indiferentë ndaj prirjes së shpopullimit, dhe rregullave të zgjuarsisë kur mbajnë ose tërheqin fqinjët e rinj

“Disa komuna të prekura nga depopulimi kanë nisur nisma për të tërhequr banorë të rinj. Në përgjithësi, ajo që ata kërkojnë janë familje me fëmijë që u lejojnë atyre të mbajnë shkolla rurale, ose të rinj që janë të gatshëm të fillojnë një biznes”, thotë Rosario Sampedro, mjek në Sociologji dhe profesor i Departamentit të Sociologjisë dhe Punës Sociale të Universitetit të Valladolid.

Komuna e Candela, një fshat ne jug te Italise ofron një nxitje deri në 2,000 euro për ata që duan të lëvizin në fshat dhe të vendosin nje biznes në një përpjekje për të luftuar shpopullimit.

Falë financimit, në fakt, disa familje kanë zgjedhur të transferojnë vendbanimin e tyre në qendrën e vogël të Fondacionit Norman, me pamje nga një luginë e shkëlqyer dhe e rrethuar me pyje, gjë që rriti popullsinë

Numri i qytetarëve rezidentë, i cili në fund të vitit 2015 ishte 2,764, në fillim të 2017 ishte 2,802 banorë.

Dhe ardhja e migrantëve jep një nxitje të rëndësishme për rritjen e banorëve: 253, nga të cilët 161 janë burra dhe 92 janë gra

Sidoqoftë, këto shifra nuk janë të mjaftueshme, sipas administratës së kryetarit të bashkisë Nicola Gatta , për të garantuar një të ardhme për vendin dhe, për këtë arsye, u botua një njoftim për ” banorët e rinj “.

Nga pikëpamja urbane, qendra e Dauno është e gatshme të pranojë të ardhurit, duke marrë parasysh që ajo ka një trashëgimi të pasurive të patundshme dhe me njësi strehimi të dizajnuara për të akomoduar një numër shumë më të madh se në të kaluarën.

NJË QYTET IDEAL PËR TË JETUAR NË PAQE

“Është një mënyrë jetese shumë e qetë dhe e thjeshtë. Nuk ka turma, është gjithmonë e thjeshtë të arrish në vende, e as nuk kemi trafik apo ndotje”, thotë fotografi Francesco Delvecchio, një tjetër nga të ardhurit e rinj në qytet. Dhe megjithëse nuk merr përfitimet, ai punon si ambasador për kauzën, duke përhapur përfitimet e të jetuarit në këtë vend. “Ne jemi në mes të tre rajoneve të bukura të Italisë: Campania, Basilicata dhe Molise,” thotë ai.

Vendi ofron një cilësi jetese ideale, dhe ata nuk kanë pasur një krim të vetëm të rëndë në më shumë se dy dekada. Për më tepër, qyteti ka bërë disa reforma, kështu që rrugët dhe sheshet janë në gjendje të përsosur.

Megjithëse merr një fluks turistësh gjatë verës për hipje në kalë, si dhe festivale gastronomike dhe arti, gjatë dimrit qyteti është i zbrazët, bën me dije meganews.al. Kodrat e bukura të gjelbërta që e rrethojnë bëhen plotësisht të heshtura, dhe ka dhjetëra shtëpi të bardha me tarraca panoramike që presin të banohen.

CILAT JANË KËRKESAT?

Kërkesat janë:

1. Vendbanimi në Komunën e Candelës nga 1 janari deri në fund të vitit.

Ky është plani nxitës: 800 € për beqarët, 1200 € për të martuarit (çift), ndërmjet 1500 deri 1800 € për familjet e 3 anëtarëve dhe më shumë se 2000 € për familjet e 4 ose 5 personave .

Motivime të tjera të mundshme ekonomike për banorët e rinj do t’i referohen zvogëlimeve të mundshme të faturës së energjisë elektrike, regjistrimit në kopshte, mensa shkollore dhe taksës së mbeturinave.

Qofshin ata italianë apo të huaj me leje qëndrimi, të gjithë janë të mirëpritur.

PO JU, DO TË SHKONIT TË JETONI NË NJË VEND TË TILLË?