Po vjen ‘Hëna e Zezë’: çfarë është dhe pse do të jetë ‘Super’

584

Muaji gusht do të përfundojë me një ngjarje astronomike që përsëritet përgjithësisht çdo 32 muaj: data 30 gusht do të shënojë krijimin e një Hëne të dytë të plotë të muajit e cila do të quhet, Hëna e Zezë. Asnjë ogur i keq, thjesht një ngjarje e mrekullueshme astronomike.

Përderisa një hënë e plotë i referohet momentit kur ana e Hënës në të cilën ndodhet Hëna është ndriçuar plotësisht nga rrezet e diellit, një hënë e re i referohet momentit kur faqja e Hënës përballë Tokës është plotësisht në hije. Fatkeqësisht, kjo do të thotë se Hëna e Zezë do të jetë pak a shumë e padukshme, edhe nëse Hëna është lart në qiell).

Zakonisht çdo muaj ka një Hënë të Plotë dhe një Hënë të Re. Dhe këtë herë të dy fenomente do të përkojnë ndaj edhe kjo Hënë do të quhet si Hëna e Zezë.

Nëse Hëna do të udhëtonte një orbitë të përkryer rrethore rreth Tokës, distanca e saj nga planeti ynë do të ishte konstant, siç do të ishte edhe diametri i dukshëm i Hënës.

Sidoqoftë, pasi Hëna kalon nëpër një orbitë eliptike, jo gjithmonë do të jetë në të njëjtën distancë nga Toka, por në një distancë të ndryshueshme midis një vlere minimale dhe rreth 356.410 km, dhe një vlerë maksimale në rreth 406.740 km.

Dallimi midis pikave maksimale dhe minimale është rreth 50,000 kilometra, të mjaftueshme për ta bërë atë të shfaqet mesatarisht 14% më i madh dhe 30% më të ndritshme.

Ky është një fenomen normal për shkak të faktit se Hëna është në distancën minimale nga Toka, një fenomen ciklik dhe jo i rrallë, por ende interesant.