Fitnete Rexha, si kënga e saj i shpëtoi realizmit socialist

Fitnete Rexha, “Artiste e Merituar” tiranase e lindur më 3 prill të vitit 1933

Një ndër këngëtaret më të shquara të muzikës popullore të Shqipërisë së mesme, kryesisht të muzikës popullore qytetare tiranase.

Fitnetja bie në kontakt me traditën e muzikës popullore qytetare tiranase në familjen e saj.

Vajza më e vogël e Bab Rexh Delisë “Hero i Popullit”, familja krutane e të cilit njihet për vlerat e traditës, kultivonte prej shumë brezash këngën popullore.

Rreth moshës 15 vjeçare këndon dhe regjistron këngët e para popullore në Radio-Tirana nën shoqërinë e grupit orkestral të Shqipërisë së mesme të drejtuar nga Muharrem Gura ( 2000) dhe Skënder Reka.

Orkestrina përbëhej nga muziktarët Skënder Reka-fisarmonikë, Liu i Nushit dhe Çerçiz Mehmeti-violinë, Reshit Shehu-dajre, Mustafa Zyberi-klarinetë, Riza Selita-kontrabas, Emil Miloti dhe Fadili i Ansamblit të Ushtrisë në kitarë.

Fillimisht fillon punë si këngëtare në Estradën e Tiranës dhe më pas aktiviteti i saj si këngëtare u zhvillua tërësisht pranë A.K.V.P-së në Tiranë deri në daljen në pension në vitin 1981.

Ka regjistruar rreth 200 këngë popullore të Shqipërisë së Mesme.

Regjistrimet muzikore të saj gjenden kryesisht pranë Radio-Tiranës.

Akademik. Prof. Çesk Zadeja ka thënë se sa herë të dëgjohet kënga popullore e Shqipërisë së Mesme, gjithmonë do të kujtohet këngëtarja Fitnete Rexha.

Është, thuajse e pamundur të gjesh një vend si Shqipëria e viset e tjera etnike shqiptare, ku të kenë mbetur kaq origjinale, kaq te dashura dhe të ruajtuara pastër, vlerat e vërteta të këngës, melodisë e valles popullore, shqipe.
Pasi, siç dihet gjatë gjithë asaj periudhe të egër degraduese për artin e muzikën, gati gjysëm shekulli të sundimit komunist në Shqiperi e në viset e tjera etnike shqiptare, pësoj ç’do këngë popullore, melodi e valle.

Asgjë, nga kjo gjini nuk i shpëtoj dot realizmit socialist, ku në gjithçka do të “ngjyhej” pak ose shumë, me emrin e diktatorit, ose ‘parrullat’ dhe ‘vepra e partisë’.

Një ndër ato ishte edhe kënga e Fitnete Rexhës, e cila megjithatë thuhet se ruante të pastra e origjinale notat e melodinë mozikore tradicionale të Shqipërisë së Mesme.

Vite më parë në një lagje emigrantësh në Brooklyn, Bensonhurst, gazeta kombëtare Bota sot, mësoi se si mysafire e mergatës shqiptare, kishte ardhur tek djali i saj, Arben Rexha, për vizitë këngëtarja e Shqipërisë së Mesme, zonja Fitnete Rexha, e cila vdiq nga një sëmundje e rëndë, në gusht të vitit 2003.

Disa prej këngëve më të njohura të saj:

Aman Jalla Ç’është Kjo Jetë – Fitnete Rexha
Ç’u Dëshirush Me Të Pa Ty – Fitnete Rexha
Bubullin Ke Shomi Kavajes – Fitnete Rexha

Bukuroshja E Lalës – Fitnete Rexha
Celin Lule Trandafilat – Fitnete Rexha
Cu Qush Heret Sabahile – Fitnete Rexha

Dashurinë Që Kam Për Ty – Fitnete Rexha
Dil Te Shoh Me Sy – Fitnete Rexha
Dy Të Bukura – Fitnete Rexha
Dy Të Bukura Janë Bari – Fitnete Rexha

Edhe Guret E Sokakut – Fitnete Rexha
Erdh Pranvera – Fitnete Rexha
Fërfëlloj Fëllanza N’ujë – Fitnete Rexha
Fustani Me Pika – Fitnete Rexha

Hypi Djali Ne Molle – Fitnete Rexha
Jeleku Kadife – Fitnete Rexha
Karanfili Ne Saksi – Fitnete Rexha
Kënga E Bajram Currit – Fitnete Rexha

Kënga E Sulë Mustafës – Fitnete Rexha
Ke Selvitë E Namazgjasë – Fitnete Rexha
Kendon Bylbyli – Fitnete Rexha
Kenga E Halit Garnise – Fitnete Rexha

Kenga E Rexhep Ademit (Carungut) – Fitnete Rexha
Keputa Nje Trendafil – Fitnete Rexha
Kno Moj Qyqe Se Po Vjen Behari – Fitnete Rexha
Krisi Pushka Gjemoj Deti – Fitnete Rexha

Kumuri E Elbasanit – Fitnete Rexha
Leu Dielli N’at Buzë Mali – Fitnete Rexha
Lule Për Ty Enver – Fitnete Rexha
Ma Mire Ne Fshat Se Ne Qytet – Fitnete Rexha

Ma Ven Qeleshen Mbi Sy – Fitnete Rexha
Martanishin Sun E Shtroj – Fitnete Rexha
Me Gëzim Po Shkoj Në Punë – Fitnete Rexha
Me Shikon Me Buze Ne Gaz – Fitnete Rexha

Merr Gjergjefin – Fitnete Rexha
Moj Dashnore Te Bekofte Perendia – Fitnete Rexha
Moj E Bukura Sy Mëshqerrë – Fitnete Rexha
Moj Tiranë E Bukur – Fitnete Rexha

Mun Aty Ke 7 Zymbyla – Fitnete Rexha
Mun Aty Te Shtatë Zymbylat – Eranda Libohova & Fitnete Rexha
Nje Lulishte Me Trendafila – Fitnete Rexha
Oh Këtë Unazë – Fitnete Rexha

Për Midis Pazarit Të Durrësit – Fitnete Rexha
Po Filloj Me Tu Ankue – Fitnete Rexha
Po Shkon Goca Me Korr Në Arrë – Fitnete Rexha
Qan Lulja Per Lulen – Fitnete Rexha

Shamia E Beqarit – Fitnete Rexha
Te Desha Me Hakikat – Fitnete Rexha
Trëndafilin Kur Ta Dhash – Fitnete Rexha
Une Jam Djal Nuk Jam Plak – Fitnete Rexha

TE TJERA