Ja cilat janë aplikacionet që po ju vjedhin të dhënat në Apple

377

Për disa aplikacione në App Store konsiderohet se mbledhin dhe ngarkojnë të dhënat e përdoruesit, duke përfshirë historikun e tyre të kërkimit. Dr. Unarkiver dhe Dr. Cleaner, shpërndarë nga zhvilluesi i Trend Micro, dyshohet se mbledhin dhe ngarkojnë historikun e kërkimit të përdoruesve te serverët e tij.

Ato gjithashtu mbledhin informacion rreth aplikacioneve të tjera që janë instaluar në sistem,
sipas 9to5Mac.

Aplikacionet kërkojnë që përdoruesit të hyjnë në dosjen e tyre në shtëpi për funksione të tilla si skanimi i viruseve ose pastrimi i cache. Pasi që përdoruesi të lëshojë aplikacionin, ata mbledhin informacion rreth historikut të kërkimit, krijojnë një skedar zip dhe e ngarkojnë atë.

Apple zyrtarisht i ndalon aplikacionet për mbledhjen e këtij lloji të të dhënave pa pëlqimin e
përdoruesit.

Dr. Unarkiver dhe Dr. Cleaner u hoqën nga Mac App Store të dielën, dhe në atë pikë Dr. Unarchiver ishte aplikacioni i 12-të më popullor në dyqanin e Mac App Store në
SHBA. Javën e kaluar, u zbulua se aplikacioni Adware Doctor mbledh gjithashtu të dhënat e përdoruesve pa pëlqimin e tyre dhe më pas i dërgon ato në serverë në Kinë. Apple e hoqi këtë aplikacion nga App Store