“Kurgja s’më keni ba”, kënga e Ermal Metës gegnisht

Ermal Meta & Fabrizio Moro

N‘Kairo tashti s‘din kush sa asht ora
Diella n‘Rambla sot nuk asht njisoj
N‘Francë ka nji koncert
Njerzit ne shend
Dikush knon fort
Dikush i thrret deks.
N‘Londer bjen shi, gjithmon bjen aty
Por n‘dit sodit nuk po i dhimbena,
qiella nuk ul cmimin as per funeral.
Në Nica deti asht i kuq, zjerm… e turp e marre bashke
Njerz përmbi asfalt e gjak ndër puseta e kanale
Eh ky trup gjigant që ne e thrrasim Tokë
Plague thell në trup prej Azie ne Evrope
Galaksi personash t‘shpërndam nëpër hapsinë
Por ka ma randësi hapsina e nji t‘rrokune a marrje n‘gryk.
Nane pa fmi e fmi pa babë.
Ftyrash ndricueme, si mure pa piktura.
Minuta qetsiet copetueme prej nji zanit:
Kurrgja s‘me keni ba
Asht kjo jeta jeme qe shkon përpara
Përtej gjithckajet, përtej njerzve
Kurrgja s‘mkeni ba
Se cdo gja përtej luftash tueja t‘kota shkon
Dikush ban kryq
E dikush n‘qylym falet cdo ditë
Kish e xhami
Hoxhe e prift
Hymje t‘ndame në t‘njajten shpi
Miliarda njerz me shpres n‘dicka
Kraht cung, pa duer
Ftyra paemna
Le ta ndrrojm sa t‘dush lkuren
Se përmrenda jena krejt njerëzore
Se jeta jone nuk asht kandveshtrimit
Mbi dhe‘ nuk ekziston bomb paqsore
Kurrgja s‘mkeni ba
Asht kjo, jeta jeme që shkon përpara
Përtej gjithckaje
Përtej njerzis
Kurrgja s‘më keni ba
Kërkund s‘keni mbrrit
Se gjithcka shkon përtej luftash tueja t‘kota
Kan me u shemb gratacelat
Edhe metrotë tash shemben pra
Muret e diferencave ndërtueme për buk gojet
Por kundër cdo terrorit pengues t‘ecjes
Bota prapë cohet
Me qeshje t‘nji fmije
E ju, kurrgja s‘më keni ba
E kërkund s‘keni mbrrit
Se gjithcka shkon përtej luftave tueja t‘kota
Jam n‘dijeni qi kjo nuk kthehet ma.
Lumturia fluturote
Si nji bushiq që shkon e s‘vjen.

Shqipëroi e përshtati: Taulant Kopliku

TE TJERA