Fëmijët që kalojnë më shumë kohë me baballarët e tyre rriten më mirë. Ky është rezultat i një studimi të kryer nga një ekip hulumtuesish britanikë nga tre universitete prestigjioze: Imperial College London, King’s College London dhe Oxford University.

Studimi u botua në “Ditarin e Shëndetit Mendor të Foshnjave” përkthyer nga shkoder.info siç thuhet në “The Telegraph”, studiuesit kanë ekzaminuar 128 baballarët e Mbretërisë së Bashkuar (të klasave të ndryshme sociale dhe zona të ndryshme gjeografike) dhe i kanë ndjekur me kamera, ndërsa ata ishin me fëmijët e tyre. Ajo që studiuesit kanë vërejtur më në detaje ishte sjellja e disa baballarëve, ndërkohë që ndërveprojnë me fëmijët e tyre (pa lodra). Një vëzhgim që filloi kur fëmijët ishin tre muajshe dhe pastaj bazhduan pothuajse dy vjet më vonë, ndërsa këtë herë baballarët lexonin libra për fëmijët e tyre. Pas kësaj, ekspertët zhvilluan teste specifike njohëse për fëmijët (një që përfshinte një njohje të ngjyrave dhe figurave dhe një nga kuptimi i një libri). Rezultati ishte mahnitës.

Në fakt, fëmijët (pavarësisht nëse janë femra apo meshkuj) të cilët kanë arritur rezultatet më brilante janë ata që kanë kaluar më shumë kohë me baballarët e tyre që nga muajt e parë. Këtu është ajo që profesori Paul Ramchandani (i cili udhëhoqi studimin).

“Edhe në fillim të tre muajve të jetës, ndërveprimet midis babait dhe djalit mund të sjellin rezultate pozitive që mund të vërehen dy vjet më vonë”.

Por kini kujdes, ajo që ka rëndësi, është mbi të gjitha gjendja e prindit. Në fakt, fëmijët që kishin një baba të introvertuar ose në depresion në muajt e parë të jetës arritën rezultatin më të ulët.

“Ne gjithashtu zbuluam se fëmijët që ndërveprojnë gjatë seancës së leximit me një baba të ndjeshëm, të qetë dhe të qetësuar janë ata të cilët në moshën dy vjeçare demonstrojnë një zhvillim më të madh dhe aftësi më të madhe gjuhësore dhe aftësi për të zgjidhur problemet.

Sugjeron se aktivitetet e leximit ndihmojnë fëmijët dhe rezultatet tona tregojnë gjithashtu rëndësinë e të pasurit të një babai të pranishëm dhe pozitiv me fëmijët e tyre “. Shkruan www.shkoder.info