” Harro të shkuarën, voto të ardhmen”, Letër nga një emigrant: Unë besoj tek Beneti, ai e do Shkodrën

Të dashur vëllezër dhe motra,Shkodran !
Jam nje nga emigrantet e shumte Shkodran , qe emigroj per 3 dekada   ne USA .
Lindur dhe rritur ne Lagjen Perash te Shkodres, arrita ta shijoj Shkodren per nje kohe 1 mujore ne muajin Mars te 2023.

Qyteti Yne , SHKODER LOCJA !!

Ne shekullin XVII u bë qendër sanxhaku e Perandorisë.
Në këtë periudhë qyteti kishte mbi 1800 shtëpi , kishte filluar të shtrihet në fushën ku është sot. Zhvillohej zejtaria, punimi i armëve, punimi i mëndafshit, i bakrit dhe i stolive prej argjendi.
Ne te njejten periudhe Shkodra,  bëhet qendër pashallëku nën sundimin e familjes vendase të Bushatlive.
Më 1787, Mahmut Pasha i Bushatlive tentoi për herë të parë krijimin e një principate të pavarur shqiptare, që më vonë u shtyp nga perandoria osmane.

Më 1718 janë hapur në Shkodër agjencitë e para konsullore.
Më 1730 krijohet Dhoma e Tregtisë.
Nga viti 1807 deri me 1809 ndërtohet bexhisteni në zonën tregtare në rritje të qytetit.
Në shek. XlX rritja ekonomike ecën me ritme të larta.
Qendra tregtare ose pazari ka rreth 2500 dyqane dhe është më i madhi në Ballkan.
Qyteti arrin në 50’000 banorë dhe bëhet qendër Vilajeti.
Në qytetin e Shkodres ne ate kohe ishin, 6 konsullata të fuqive europiane dhe vendeve fqinje.
Në vitin 1867 qyteti bëhet qendër e Arqipeshkvisë.
Më 1865 kalaja braktiset pasi Lumi Drin ka ndryshuar shtratin.
Pas shpalljes së pavarsisë në vitin 1912, populli shkodran përballoi për shtatë muaj rrethimin e ushtrive të Malit te Zi dhe Serbisë, të cilat në luftën ballkanike që kishte nisur, donin të pushtonin qytetin dhe rajonin përreth tij.
Pas fillimit të luftës së parë botërore Shkodra sulmohet nga ushtritë malazese të cilat më 1915 hyjnë në qytet.
Në janar të 1916 pushtohet nga austriakët të cilët e bejnë Shkodrën qendër të zonës së tyre të pushtimit.
Me mbarimin e Luftës I Botërore në Shkodër vendoset një administratë ndërkombëtare.
Mbas Kongresit të Lushnjes, më 1920, qyteti administrohet nga qeveria shqiptare që doli nga ky kongres.
Në vitet 1924 deri më 1939 pati një zhvillim industrial me fabrika të vogla kryesisht në industrinë ushqimore dhe të çimentos.
Në vitin 1939 kishte rreth 70 fabrika të tilla.
Gjatë kësaj periudhe të monarkisë qyteti ka një administrim europian, me institucione të rregullta, dhe kryhen një varg reformash progresiste.
Në vitin 1939 Shqipëria u pushtua nga ushtritë fashiste.
Në vitin 1945 u vendos diktatura komuniste dhe qyteti vuajti per 45 vjet nga represioni që donte ta privonte qytetin nga prirjet e tij demokratike dhe kulturore, nga marrëdhëniet me botën dhe nga ekonomia e tij tradicionale.
U persekutuan personalitetet më të spikatura të qytetit.
U vu dorë mbi institucionet e kulturës dhe të kultit, duke i transformuar sipas ideologjisë së re.
U bë çdo gjë që qyteti të humbiste identitetin e tij mijravjeçar.
Megjithatë ishin shkodranët që dhanë sinjalet e para në Shqipëri për rrugën e re të demokracisë që në janar të vitit 1990.
Trashëgimia kulturore e Shkodrës për kombin Shqiptar fillon që në shek. XV me shkrimet e para në gjuhën shqipe.

UDHËHEQJA E QYTETIT  ËSHTË THELBËSORE PËR TË PËRBALLUAR SFIDAT E QYTETIT DHE TE ARDHMEN E TIJ.
Ne po shkruajmë për të kërkuar që ndërsa përgatiteni për zgjedhjet e 14 Majit, kujtoni këto katër parime.
Nuk janë fjalë ose fraza boshe. Ato janë thelbi i asaj që po përpiqemi të kryejmë.
Zgjedhjet në Shkoder me të vërtetë duhet te  vijnë deri te disa koncepte shumë të thjeshta:
Ndershmëria,
Integriteti,
Aftesia,  vizioni, dhe Manaxhimi .
Me ndihmën tuaj, ne kemi besim se qyteti ynë do të shkëlqejë si një shembull perseri.
Sepse ne jemi Shkodran.
Nuk mund të drejtosh një vend nëse nuk e do.
Kam dëgjuar për Benetin  nga komuniteti ynë gjatë udhëtimit tim të fundit një muaj në Shkodër në mars 2023., unë me të vërtetë kam marrë një kuptim shumë më të thellë të forcës së tij duke  biseduar me shumë njerez nga Shkodra .
Ai e do vendin e tij dhe vë Shkodren në vend të parë.
Nuk mund të drejtosh një vend nëse nuk e do.
Ai po. Ai e bashkon Shkodren duke na mbledhur rreth parimeve të saj themeluese, duke mbrojtur identitetin e saj .
Ai beson se pushteti i përket popullit, jo burokracisë politike.
“Besimi dhe familja, jo politika dhe burokracia, janë rruga Demokratike”
Ai na thërret neve,per ndihme,  bashkëqytetaret e tij, per Shkodren tone.
Ai na kthen pushtetin: lirinë e fesë, lirinë për të zgjedhur shkollat e fëmijëve tanë, lirinë për të rritur bizneset pa rregulla të rënda qeveritare , lirine per te pare nje te ardhme ne vendin tone, lirine per te mos pasur nevoj te emigrojme, dhe lirinë që vjen duke u rritur,  ekonominë më të fortë ndonjëherë, nivelet më të ulta të papunësisë dhe pavarësinë per te jetuar I lire dhe me shprese ne Shkodren tone. Sepse ai beson në njerëzit, dhe lidhet me mendjet dhe zemrat e Shkodranve.
Ai nuk erdhi per kandidat me pervoje  si politikan dhe ka thyer mykun e korrektesës politike. Ai vjen me nje pervoje te larte manaxhimi.
Ai do të ndërtojë ekonominë më të forte Shkodrane në historin e saj gjate te gjitha sistemeve.
Pra, po, unë BESOJ !         BESO dhe ti .
Beso Përvojen e tij aty ku ka rëndësi.
Beneti eshte me përvojë manaxhuese , i besueshëm, dhe  i ndershëm.
Beso, Për një ekonomi më të mirë. Për vlerësim të drejtë. Për të ardhmen.
Fushata zgjedhore nuk është një luftë midis kandidatëve kundërshtarë, aktivistëve të partive dhe votuesve; është rreth provës se sa të mira janë programet e dikujt për t’ju drejtuar gjendjes aktuale ekonomike dhe sociale në vend.
Është e rëndësishme për votuesit të vlerësojnë, vlerësojnë dhe analizojnë manifestin politik të një KANDIDATI për të kuptuar qëndrimin që po merr  lidhur me çështjet që  ka nevoj qyteti.
Eshtë e rëndësishme që votuesit e dinë se zgjedhja për të votuar për një kandidat , varet nga zgjedhja e programeve.
Vëllezër e motra, kjo është një pyetje kryesore që duhet të shqyrtojmë ndërsa vazhdojmë në këtë privilegj të mrekullueshëm për të zgjedhur administratorin e qytetit tone te perbashket.
Po, e drejta jonë për të votuar është një bekim që e përdorim për të kontribuar drejt udhëheqjes së ardhshme të vendit tonë, por a jemi gati dhe të gatshëm ta lëmë Perëndinë të na drejtojë në një vendim të tillë?
Qyteti ynë, vota jonë
Mos harro, çdo votë ka rëndësi dhe çdo zë ka rëndësi. Le të marrim masa dhe të bëjmë një ndryshim në të ardhmen e qytetit tonë.
Ne u kërkojmë të gjithë bashkëqytetasve tanë të ushtrojnë të drejtën e tyre për të votuar dhe t’i bëjnë zërat e tyre të dëgjohen. Le të punojmë së bashku për të krijuar një të ardhme më të mirë për veten, familjet tona dhe komunitetin tonë.
Duke marrë pjesë në zgjedhjet e ardhshme dhe duke hedhur votat tona, ne mund të sigurojmë që kandidati me vizionin më të mirë për të ardhmen e qytetit tonë të zgjidhet.
Ky person do të jetë përgjegjës për marrjen e vendimeve vendimtare që do të ndikojnë në jetën tonë për vitet që do të vijnë.
Qyteti ynë po përballet me sfida të shumta, që nga përmirësimi i shkollave tona dhe transporti publik e deri tek krijimi i më shumë mundësive për punë dhe promovimi i një mjedisi më të sigurt për të gjithë.
Këto çështje prekin secilin prej nesh dhe është përgjegjësia jonë të sigurohemi që zërat tanë të dëgjohen.
Si pjesëtarë të këtij komuniteti të mrekullueshëm, kemi fuqinë të modelojmë të ardhmen e qytetit tonë. Dhe një nga mënyrat më të rëndësishme që mund ta bëjmë këtë është duke votuar për kryetarin tonë të ardhshëm.
Mos harro, çdo votë ka rëndësi dhe çdo zë ka rëndësi.
Le të marrim masa dhe të bëjmë një ndryshim në të ardhmen e qytetit tonë.

E ardhmja është me ata kryebashkjak  të mençur  që e kuptojnë se publiku i madh është më i interesuar në administrimin e qytetit  sesa në politikën kombetare.
Por çuditërisht politikanët e sotëm thonë: “Ata do të bëjnë një gjë ndërsa kanë ndërmend të bëjnë një tjetër.
Ata nuk bëjnë as atë që thanë, as atë që kishin menduar.
Beneti nuk eshte politikan, ai eshte ADMINISTRATOR.

Ne nuk do t’i ndryshojmë kurrë krerët tanë politikë deri sa të ndryshojmë njerëzit që i zgjedhin ata.” Kështu që është e rëndësishme si qytetarë për të zgjedhur kryebashkjakun  e duhur që mund të krijojë transformim e mire ndaj qytetit.
Nëse do më të mirën, duhet të votosh për më të mirin.
Të dashur vëllezër e motra, ushtroni privilegjin tuaj.
Dilni dhe votoni, sepse është përgjegjësia juaj si qytetar i kësaj toke. Është një privilegj të kesh të drejtën të kontribuosh në zgjedhjen e kreut të këtij qyteti.

Zoti i Plotfuqishëm bekoftë këtë kohë zgjedhjesh,
Le të sjellë dashuri, paqe dhe unitet në zemrat tona!

Së bashku për lavdinë e Tij,
Një fytyrë e re, një fillim i ri.

Ne u kërkojmë të gjithë bashkëqytetasve tanë të ushtrojnë të drejtën e tyre për të votuar dhe t’i bëjnë zërat e tyre të dëgjohen.
Le të punojmë së bashku për të krijuar një të ardhme më të mirë për veten, familjet tona dhe komunitetin tonë.

Mos harro, çdo votë ka rëndësi dhe çdo zë ka rëndësi.
Le të marrim masa dhe të bëjmë një ndryshim në të ardhmen e qytetit tonë.
SHKODRA HAVE HOPE  ( NË SHKODER KA SHPRESË)
HOPE IS ON THE WAY ! ( SHPRESA ËSHTË RRUGËS )
HARRO TE SHKUAREN, VOTO TE ARDHMEN
UNE BESOJ, BESO DHE TI!
SHKODRA PER SHKODREN.
JO SHKODRA PER TIRANEN.
E mbas kesaj ne Ju themi:
Miresevini ne Shkoder! Shkodra vendtakim qyteterimesh..

Sinqerisht   dhe Me  respekt bashkombasi juaj
Alex Rakaj

Shperndaje ketë postim:

spot_imgspot_img

- PUBLICITET -

Aktualitet

Te tjera
LAJME

Nuk do besoni me kë e krahason Olti Curri, Kiarën dhe Luizin (Foto)

Kiara dhe Luiz padyshim janë nga ermat që keni...

Diola Dosti dhe Xhonatani kapen mat, Ronaldo i nxjerr zbuluar: Del fotoja…

Diola dhe Xhonatani gjatë qëndrimit të tyre në shtëpinë...

‘Me apo pa…’, Luana provokon me duar afër zo…

Prezantuesja dhe këngëtarja shqiptare, Luana Vjollca po punon pa...

“Si ta nxorri goja mor Ermal…”, deklarata e turpshme për Luizin po çmend rrjetin

Ermal Mamaqi, i ftuar në TopAlbania Radio, ka bërë...