”Nuk ka qenë kështu që nga viti 1945”/ Parashikimi: Ky dimër do të jetë shumë i vështirë

Perëndimi është në tunelin e krizës energjetike, me dimrin që parashikohet të jetë i vështirë dhe vendimet e fundit të Gazprom dëshmojnë për klimën e përgjithshme mbizotëruese të pakënaqësisë.

Kontinenti i Vjetër është në këtë situatë që të kujton një ” l uftë nervash “, me qeveritë që angazhohen në konsultime dhe punë maratonë duke u përpjekur të vendosin një tavan në konsumin e ngrohjes në ndërtesat publike nga frika e daljes nga shinat e “vagonit” ekonomik.

Vendimi i Gazprom-it të Rusisë për të imponuar mbyllje të njëpasnjëshme të gazsjellësit Nord Stream nëse diçka ka ngritur nivelin e alarmit me evropianët që dërgojnë mesazhin se do të ketë një politikë të masave ndëshkuese nëse Kremlini heq prizën.

Si pjesë e përpjekjeve të përgjithshme për të përmirësuar çmimet, shtatë ekonomitë më të fuqishme në planet, G7, po promovojnë vendosjen e një tavani mbi çmimin e gazit natyror dhe naftës ruse, diçka që megjithatë gjen kundërshtim të plotë nga Moska, e cila kërcënon të ndërpresë përfitimet.

Nga ana tjetër, megjithatë, raportet e mediave amerikane duan që Moska të ruajë prodhimin e saj të naftës, gjë që do të shihet në takimin e OPEC-ut dhe aleatëve të tij, përfshirë Rusinë, ditën e hënë.

Në këtë peizazh të turbullt janë ogurzi vlerësimet e revistës amerikane TIME, e cila në titull shkruan: “ Kriza energjetike në Europë do të thellohet ”.

“Çmimet e gazit natyror arritën në 3,100 dollarë për 1,000 metër kub në mes të gushtit, një rritje prej 610% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, e matur nga tregu holandez TTF. Me këtë çmim shumë termocentrale nuk kanë mundësi të funksionojnë për një kohë të gjatë”, theksohet në artikull.

TE TJERA