Habi e madhe! Shqiptari thotë se cjapi i tij ka qumësht: As vetë se besoja në fillim

Një dukuri e rrallë është konstatuar në Fier, ku është zbuluar një cjap që bën qumësht.

 

 

Prej vitesh siguron të ardhura nga qumështi i dhive, por nuk e kishte menduar kurre se do t’i duhej të milte edhe cjapin e tufës.

 

Shqetësimi se cjapi ishte sëmurë u zëvëndësua nga tronditja dhe habia për Frederik Vlashin nga Bishanaka e Fierit, kur nga gjinjtë e fryrë të kafshës dythundrake rrodhi qumësht

 

“ Që vitin e parë e parë se ishte në siklet dhe sivjet që është viti i dytë e shtrydha dhe e pash se kishte qumësht”, është shpehur Vlashi.

 

Anomali apo bekim askush nuk di ta thotë por dukuria megjithëse shumë e rrallë, nuk është e panjohur

 

Përgjatë një viti Frederik Vlashi kërkoi të mësonte se cfarë po ndodhte me cjapin e vetëm të tufës.

 

Por askush, madje edhe veterinerët nuk e morën seriozisht dyshimin e tij. Në fund vendosi ta milte, madje përpara kameras

 

“Për të tjerë që gjasme që kishin më shumë përvojë se mua më thanë se ishte e pabesueshme. Dhe më të moshuar se unë të cilët theksuar se një rast i tillë ishte i pamundur, dhe për këtë i besova vetes dhe e shtrydha”, ka thënë ai.

 

Laktacioni mashkullor sic njihet ndryshe nukbe ka penguar Cjapin 2 vjecar në Fier të riprodhohet

 

“Ky është babai i dy brezave sivjet”.

 

Është një sasi e vogël krahasuar me qumështin që merret zakonisht nga dhitë por me përberje më të trashë

 

“Ky është një qumësht që ka vlera të larta, ky qumësht është i barabartë me 1 litër nga qumështi i zakonshëm”, ka thënë ndër të tjera fermeri.

 

Qumështi i dhive ka vlera të larta kurative falë nivelit të ulët të yndyrës. E njeta mund të thuhet edhe për qumështin e cjapit në Fier apo në vende të tjera të botës ku janë shfaqur anomali të tilla.

 

 

 

TE TJERA