Shqipëria s’po bën më fëmijë, renditet vendi i 10-të me rënien më të madhe të popullsisë në botë

Shqipëria renditet në vend të 10-të në listën me 20 shtetet me rënien më të madhe të popullsisë në botë deri në vitin 2050. Deri në këtë vit, pritet që popullsia shqiptare të tkurret me 15.8%.

 

Raporti i Visual Capitalist, i Kombeve të Bashkuara parashikon se deri në vitin 2050 popullsia e Shqipërisë do të zbresë në 2.5 MLN banorë dhe deri në vitin 2100 do të tkurret në 1.1 MLN banorë.

 

RAPORTI I VISUAL CAPITALIST SHKRUAN:

Janë një numër vendesh që duket se po tkurren për nga perspektiva e popullsisë. Për të hedhur pak dritë mbi këtë prirje disi befasuese, ne kemi vizualizuar 20 vendet kryesore sipas rënies së popullsisë.

 

Tabela e mësipërme rendit vendet sipas shkallës së tyre të rënies së popullsisë, bazuar në shkallën e parashikuar të ndryshimit midis vitit 2020 dhe 2050 dhe duke përdorur të dhëna nga Kombet e Bashkuara.

 

Shumë nga këto vende ndodhen në ose afër Evropës Lindore, për arsye që do t’i diskutojmë më poshtë.

 

Çështja e parë është lindshmëria, e cila sipas Institutit Peterson për Ekonominë Ndërkombëtare (PIIE), ka rënë që nga rënia e Bashkimit Sovjetik. Në të gjithë rajonin, numri mesatar i fëmijëve për grua ra nga 2.1 në vitin 1988 në 1.2 deri në vitin 1998.

 

Normat e lindjeve janë rikuperuar pak që atëherë, por nuk janë të mjaftueshme për të kompensuar vdekjet dhe emigracionin, që i referohet qytetarëve që largohen nga vendi i tyre për të jetuar diku tjetër.

 

Evropa Lindore pa disa valë emigracioni pas zgjerimit të kufijve të Bashkimit Evropian (BE) në 2004-ën dhe 2007-ën. PIIE raporton se deri në vitin 2016, 6.3 milionë europiano-lindorë banonin në shtete të tjera të BE-së.

 

Në këtë grup të dhënash ka dy vende të jashtme që ndodhen gjeografikisht në të dyja anët e Evropës.

 

Japonia E para është Japonia, ku nivelet e lindjeve kanë rënë vazhdimisht që nga viti 1970. Megjithatë, deri në vitin 2010, popullsia e përgjithshme e vendit filloi të tkurret.

 

Nga shifrat, situata duket e rëndë. Në vitin 2021, 811,604 foshnja lindën në Japoni, ndërsa 1.44 milionë njerëz vdiqën. Si rezultat i niveleve të ulëta të lindjeve, ishulli ka gjithashtu moshën mesatare më të lartë në botë, 49 vjeç.

 

Qeveria japoneze ka prezantuar programe të ndryshme sociale për të bërë më tërheqës të pasurit fëmijë, por këto nuk duket se po arrijnë në rrënjën e problemit.

 

Kuba Vendi i dytë është Kuba, dhe është i vetmi që nuk ndodhet në hemisferën lindore. Shkalla e lindshmërisë së Kubës me 1.7 fëmijë për grua është më e ulëta në rajonin e Amerikës Latine. Mund të krahasohet me vende si Meksika (2.2), Paraguaj (2.5) dhe Guatemala (3.0).

 

Emigracioni i Kubës është gjithashtu tepër i ulët në krahasim me vendet fqinje. Sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin, emigrantët përbëjnë vetëm 0.1% të popullsisë së përgjithshme të saj.

 

 

 

TE TJERA