Çudia në vendin tonë, gruaja rezulton e gjallë 18 vjet pas vdekjes

Një zonjë nga Korça, e cila është nusja e djalit e të ndjerës Qazibe Pajo, është drejtuar pranë “Stop” për një problem të pazakontë.

Vjehrra e saj ka ndërruar jetë para 18 vitesh. Por së fundi familjarët kanë mësuar, se e ndjera figuron e gjallë në Gjendjen Civile të Njësisë Miras Devoll.

“Kur vete në Miras, nëna e vet, ka 18 vite që ka vdekur dhe atje mëson që nëna ekzistonte e gjallë në dokumentet e shtetit. Shkon në Bilisht, vete te sigurimet shoqërore dhe atje figuronte e gjallë. Ne thjesht na duhej certifikata dhe pastaj dolën këto problemet e tjera”, tha denoncuesja.

Zonja e ndjerë ka jetuar në fshatin Sul të Devollit. Asaj i ka kaluar pensioni, por nuk e dinë nëse është tërhequr nga dikush.

“Stop” u drejtua në Gjendjen Civile Miras në Devoll dhe pyetën për zonjën. Atje thanë se Qazibe Pajo rezulton e gjallë dhe për ta çregjistruar mjafton një skedë vdekjeje nga mjeku i ambulancës.

Punonjësja e Gjendjes Civile: Qazibe Pajo e datëlindjes 1933, babai Halil, nëna Hajrije! Cfarë ka zonja?

Gazetarja: Nuk është e çregjistruar?

Punonjësja e Gjendjes Civile: Jo, nuk është e çregjistruar.

Gazetarja: Ku të del vendbanimi?

Punonjësja e Gjendjes Civile: Në Sul. Para pandemisë bëhej me vendim gjykate për këto, që kanë kaq shumë kohë. Ama tani mjafton vetëm një skedë vdekje tani nga doktori. Doktori, që është tani në Ambulancë, patjetër, që ka një dokument, që kjo ka vdekur dhe në qoftë se e gjen atë dokument, bën një tjetër dublikatë dhe çregjistrohet. Ama të jenë të dhënat e sakta, data e vdekjes, emri, mbiemri. Nga mjeku i Ambulancës i Qendrës Shëndetësore. Ka mjek atje në Sul.

“Stop” shkoi edhe në varrezat e fshatit, ku ndodhet edhe varri i të ndjerës. Fshatarët e zonës thonë se zonja ka vdekur për shkak të një sëmundje.

Vajza: Ne dinim të çregjistruar atë.

Gazetarja: Dini gjë kush është marrë me procedurën e çregjistrimit nga fëmijët?

Vajza: Nuk e di, nuk e di!

Gazetarja: Këtu nuk është se ka ndonjë letër të mjeku i familjes? Ndonjë kartelë ndonjë gjë?

Vajza: Po janë ndërruar mjekët.

Gazetarja: Mos ka ndonjë shënim te kartela mjekësore, që filan person ka ndërruar jetë në këtë datë?

Vajza: Jo, jo u interesuam ne edhe këtu edhe në Bilisht.

Në zyrat e Sigurimeve Shoqërore të Bilishtit, punonjësit thonë, se pensioni është xhiruar, por nuk është tërhequr. Pa ardhur shkresë nga Gjendja Civile nuk mund të bëhet bllokimi i pensionit.

Punonjësja: Në momentin, që nuk bëhet çregjistrim në Gjendje Civile, Sigurimet Shoqërore s’kanë nga ta dinë, që kjo zonjë ka vdekur dhe të bllokojnë pensionin.

Gazetarja: Unë këtë doja nga ju, që nuk është tërhequr pensioni dhe është kthyer në Thesar.

Punonjësja: Siç e pe dhe vetë, datë pagese nuk ka. Është kaluar në sistem, po fond nga ne dhe Posta, nuk kanë dalë. Thjeshtë pensioni gjenerohet, sepse pa patur dokumente këtu, që t’i vëmë në sistem për bllokim të përhershëm, ajo gjë do vazhdojë siç ka vazhduar.

Gazetarja: Ju nuk e bëni këtë bllokim?

Punonjësja: Pa ardhur nga Gjendja Civile nuk e bllokoj dot unë. Si do ta bllokoj unë?!/tvklan.al

TE TJERA