HYRJELAJMEBëhuni gati për më të keqen/ “Çmendet” moti, parashikimi i frikshëm i...

Bëhuni gati për më të keqen/ “Çmendet” moti, parashikimi i frikshëm i ekspertëve: Priten ngjarje ekstreme

Samiti i këtij viti për klimën po konsiderohet një takim vendimtar pasi nuk ka mbetur shumë kohë për njerëzimin për të zbutur krizën klimatike të shkaktuar nga njeriu.

Nivelet e larta të pandërprera të emetimeve, rritja alarmante e nivelit të detit, kushtet ekstreme të motit, thatësirat dhe përmbytjet dhe të gjithë treguesit e tjerë që tregojnë përkeqësimin e klimës globale për shkak të faktorëve antropogjenë kërkojnë politika të menjëhershme, serioze dhe efektive nga kombet. “Raporti i Gjendjes Klimatike 2021”, i publikuar nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO) tregon sërish situatën alarmante klimatike.

Raporti i WMO thekson se ngjarjet ekstreme të motit që përfshijnë valë të nxehta intensive dhe përmbytje masive janë “normalja e re” dhe bota po “ndryshon para syve tanë”. Raporti i vlerësimit në mënyrë alarmante thekson se temperatura mesatare globale në 20 vjet,

duke filluar nga viti 2002, është në rrugën e tejkalimit të 1 gradë Celsius mbi nivelin paraindustrial. Kjo do të ndodhë për herë të parë ndonjëherë. Niveli i detit është rritur gjithashtu në një nivel të ri në vitin 2021.

Raporti ‘Gjendja e Klimës’ ofron një paraqitje të shkurtër të treguesve të klimës – temperatura, rritja e nivelit të detit, ngjarjet ekstreme të motit dhe kushtet e oqeanit etj. Shtatë vitet e fundit, duke përfshirë edhe këtë, sipas raportit, janë më të ngrohtat e regjistruara të kombinuara me gazrat serë që prekin përqendrime të larta rekord në atmosferë.

Me rritjen e madhe të gazeve serrë, rritja e njëkohshme e temperaturës po e çon planetin në një “territor të paeksploruar” dhe ndikime të intensifikuara shihen në të gjithë botën, thuhet në raportin e WMO .

Për raportin dhe përkeqësimin e gjendjes klimatike, Prof. Petteri Taalas i WMO citohet të ketë thënë, “Ngjarjet ekstreme janë normalja e re. Ka prova shkencore në rritje se disa prej tyre mbajnë gjurmën e ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga njeriu.»

Prof. Taalas bëri gjithashtu një rrëfim të detajuar në lidhje me ngjarjet ekstreme të motit që janë përjetuar këtë vit—

Raporti përsëriti se situata më alarmante është rritja e nivelit global të deteve. Rritja e nivelit të detit ishte matur pikërisht me ndihmën e sistemeve me bazë satelitore për herë të parë në vitet 1990 dhe që atëherë, nivelet u rritën me një sasi prej 2.1 milimetrash në periudhën 1993-2002.

TE TJERA

spot_img