Franca, Gjermania dhe Italia diskutojnë rikthimin e vizave. Janë të pakënaqura me kërkesat për azil nga Shqipëria

154

Shqipëria dhe Serbia janë mes 10 vendeve me numrin më të lartë të azilkërkuesve në Bashkimin Europian, thotë një raport i publikuar nga EuObserver.

- PUBLICITET -

Dokumenti i brendshëm i BE-së, që daton në 27 shtator, Presidentes së Komisionit Evropian Ursula von der Leyen në Ballkanin Perëndimor, tregon për zhgënjimin e Italisë, Gjermanisë dhe Francën me shtetet e Ballkanit Perëndimor si dhe Moldavinë, Gjeorgjinë dhe Ukrainën, për numrin e lartë të azilkërkuesve.

Për këtë arsye, Mekanizmi i Pezullimit të Vizave është duke u diskutuar sërish mes këtyre shteteve si një mënyrë aktive për të ndaluar fluksin e azilkërkuesve.

Rritja me 50% të qëndrimeve të parregullta dhe aplikantët për azil me përqindje të ulëta njohjeje, janë bërë shkak për diskutimet që vizat të rivendosen.

Belgjika thotë se rritja e kërkesave për azil nga Moldavia është alarmante, ndërsa kërkesat për azil nga Gjeorgjia kanë pësuar një rritje me 51%.

Hollanda ishte shteti i parë që kërkoi aktivizimin e këtij mekanizmi për pezullimin e vizave me Shqipërinë, por kërkesa e saj u refuzua nga Komisioni Europian në vitin 2019.

Lexo edhe:   Korrupsioni ”bën namin” në zyrat e shtetit, Rama del me ide ”gjeniale”: Do ngrihet një rrjet spiunësh