Ahmetaj jep lajmin e mirë: Ja me sa % do të rritet pensioni për pensionistët

377
Ministri i Financave Arben Ahmetaj, duke folur gjate nje konference te shtypit ne mbyllje te vitit, ku ka deklaruar se ekonomia shqiptare ka dale nga kriza dhe po rritet gradualisht./r/n/r/nFinance Minister Arben Ahmetaj, speaking during a press conference at the closing of the year, which stated that the Albanian economy has emerged from the crisis and is gradually increasing.

Zëvendëskryeministri Arben Ahmetaj u shpreh se pensionet do të rriten çdo vit me 5%. Pavarësisht se nuk ishte saktësuar në programin e qeverisë, Ahmetaj deklaroi se shuma që do të vendosë në dispozicion qeveria për pensionet do të jetë 70 mln dollarë.

 

“Fokusi jonë është i qartë dhe do tentojmë të rritemi mbi 4.5 % që do na lejojë çdo detaj. Rritja ekonomike me nivel 4.5% dhe lartë garanton financimin e të gjitha paketave.

 

Kemi të domosdoshëm një konsolidim fiskal. U zgjeruam të financojmë nevojat për rindërtimin dhe pand. eminë. Pagat që do jenë 40% për mjekët. Skema në minimum rritje me 5% në vit për pensionet.

 

Do kthehet nga një politikë, ad-hoc e varur nga ecuria ekonomike, në një politikë rritje të përhershme.

 

Do përdorim indeksimin përmes një inflacioni të posaçëm. Shuma që ne mendojmë do injektojmë çdo vit është diku tek 70 mln dollarë në vit. Pensionet në raport me kontributin me përfitimin vijnë nga një histori 50-vjeçare.

 

Duke qenë se sistemi ka nevojë të rri në këmbë, sigurisht nuk mund t’i ngremë me 40% menjëherë. Nëqoftëse do kemi një rritje me 5% në vit, fondit të pensioneve do i afrohen në fund të 4-vjeçarit, 300 mln dollarë.

 

Është një instrument i ideuar nga kryeministri. Po e monitorojmë. Sistemi të rrijë në këmbë që të ketë garanci pensioni për të gjitha”, tha Ahmetaj për News24.

Lexo edhe:   S'e priste...Kërkesa më e ÇUDITSHME që Rama merr nga një banor i prekur nga tërmeti (VIDEO)