HYRJELAJMEHISTORIA IME“I shkroi një burri letër dashurie” prestigjiozja amerikane shkruan për jetën e...

“I shkroi një burri letër dashurie” prestigjiozja amerikane shkruan për jetën e biznesmenit gay shqiptar Elton Ilirjani (Fotot)

Presigjozja amerikane, New York Weekly i ka kushtuar një artikull biznesmenit të njohur shqiptar Elton Ilirjani, ku përfshihet jeta dhe karriera e tij.

 

Elton Ilirjani, i quajtur ndryshe si gay amerikan i Ballkanit ka hequr pluhurin e refuzimit dhe përbuzjes me të cilën u përball për pjesën më të madhe të jetës së tij dhe mori identitetin e të plotë në Shtetet e Bashkuara.

 

Duke ardhur nga Tepelena e Shqipërisë, një shoqëri që akoma nuk ka pranuar shumë mënyra të jetës që njerëzit i duan, Eltoni e kishte të vështirë të përshtatej dhe të bënte një jetë që nuk përfaqësonte plotësisht thelbin dhe identitetin e tij.

 

Në vitin 1991, si një djalë njëmbëdhjetë vjeçar, Elton Ilirjani mori gjërat me babanë e tij dhe doli hapur si homoseksual. Në atë kohë, Shqipëria drejtohej nga ish-komunistët dhe siç pritej, ai u prit me kritika dhe dënime.

 

Eltoni i çoi gjërat më tej duke i shkruar një letër dashurie një burri dhe ai u bë objekt bisedash midis anëtarëve të komunitetit të tij.

 

Duke lënë të gjitha polemikat e tij pas tij, Eltoni u arsimua dhe doli shkëlqyer.

 

Ai ishte studenti më i mirë në historinë e gjimnazit “Abaz Shehu”, ku u diplomua. Ai gjithashtu mori një diplomë Bachelor në Shkencat e Ekonomisë dhe një Master në Shkencat Politike nga Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë.

 

Ai ishte i apasionuar pas arteve dhe në vitin 2000 fitoi çmimin e parë në aliteracionin e Shqipërisë me “Poetry Generation Beat” brenda rinisë në Shqipëri.

 

Ai gjithashtu shkroi dy libra poetikë të titulluar “Neveria” dhe “Fytyrefshehuri”, të cilët morën vlerësime kritike në të gjithë Shqipërinë.

 

Në 2012-ën, ai themeloi “Head Hunter”, i cili u bë ndërmarrja më e madhe e BNj, Rekrutimit dhe Qiradhënies së Personelit në Ballkanin Perëndimor, Greqi dhe Qipro.

 

Në vitin 2016, ai themeloi kompaninë në Shtetet e Bashkuara.

 

Ai deklaroi statusin e tij hapur në mediat shqiptare në vitin 2016. Ai mbetet figura e vetme publike që ka njoftuar ndonjëherë veten të jetë një homoseksual krenar në Shqipëri.

 

Kjo gjeneroi shumë komente negative nga publiku dhe media. Në të njëjtën kohë, ai regjistroi dy fushata kryesore për të drejtat e LGBT – Lëvizja Lipstick dhe Lëvizja Askush nuk është Drejt. Elton Ilrijani ndezi përsëri politikën duke qenë njeriu i parë që përdori buzëkuqin në mediat shqiptare dhe burri i parë homoseksual që tregoi trupin e tij në media.

 

Ai themeloi “Dignity Global”, një fondacion global që menaxhon Indekset e Barazisë së Punësimit LGBT. Fondacioni siguron që ndërmarrjet dhe institucionet të ndërmarrin hapa aktivë për t’i dhënë fund dikrimimit kundër komunitetit LGBT në vendin e punës dhe gjatë procedurave të rekrutimit.

 

Elton Ilirjani është vendosur plotësisht në jetën amerikane dhe ai po lufton në mënyrë aktive për kauzat në të cilat beson në një shkallë globale.

 

Ai u martua me të dashurin e tij, Christian, në 2019, dhe ata jetojnë së bashku me qenin e tyre Mona.

 

Pavarësisht suksesit dhe ndikimit të tij, Elton ende nuk pranohet në shtëpi në Shqipëri. Gjatë muajit të “Krenarisë 2021”, ai u kryqëzua publikisht dhe ai ka deklaruar se një trajtim i tillë vazhdon ta trishtojë. Elton është i njohur për sensin e tij të modës dhe personalitetin e tij joshës.

TE TJERA

spot_img