Çfarë po ndodh kështu…/ Policët nuk dalin më në terren, shteti i zëvëndëson ato me qytetarët…

232

Në javët e fundit, shumë qytetarë të Kosovës, kanë filluar të fotografojnë dhe xhirojnë kundërvajtjet që hasin në komunikacion. Shumë shkelje në trafik, fotografohen dhe xhirohen nga qytetarët dhe më pas postohen në rrjetet sociale dhe në media.

 

Të njëjtat shfrytëzohen si dëshmi nga Policia e Kosovës, që pa dalë fare në terren, gjobit kundërvajtësit. Mirëpo me këtë veprim, sipas avokatit Armend Shkoza, policia është duke shkelur Ligjin për kundërvajtje.

 

“Qytetarët mund ta njoftojnë policinë, mirëpo verifikimin e gjendjes faktike duhet ta bëjnë drejtpërdrejtë policia dhe jo qytetarët. As drejtësia dhe as vënia e rendit dhe ligjit, nuk mund të jetë teke e individëve, por ajo duhet të jetë brenda suazës dhe normativës ligjore”, thotë Shkoza.

 

Avokati Shkoza thotë se Ligji për kundërvajtje e ka paraparë që kompetencë ekskluzive e policisë është mbledhja e provave apo inicimit të procedurave kundërvajtëse.

 

Anton Nrecaj, drejtor i programit edhe këshilltar ligjor në Qendrën për Ndihmë Juridike edhe Zhvillim Rajonal (CLARD), thotë për Radion Evropa e Lirë se shqiptimi i gjobave vetëm përmes fotografive është i padrejtë.

 

“Kjo bie ndesh me ligjin, kjo bie ndesh edhe me vetë respektimin dhe lirive të qytetarëve sepse ka qenë një thirrje që t’i shqiptohet dënimi jo personit i cili është duke vozitur veturën, por pronarit të veturës. Shqiptimi i gjobave në këtë mënyrë është i kundërligjshëm, dhe mbi bazën e kësaj, qytetarët (që bëjnë kundërvajtje) natyrisht që edhe kanë të drejtë të kërkojnë kompensimin e dëmit sepse policia po e keqpërdorë informacionin ose informatat private”, thotë Nrecaj.

 

Sipas tij, kjo tregon se Policia e Kosovës nuk është e aftë për të zbatuar detyrat në bazë të ligjit, sa i përket menaxhimit dhe kontrollimit të trafikut në vend.