HYRJELAJMESHËNDETIPesë shenja që duhet të shkoni menjëherë te kardiologu

Pesë shenja që duhet të shkoni menjëherë te kardiologu

Trajtimet për sëmundjet afatgjata mund të dobësojnë dhe të çojnë në ndalim të zemrës. Cilat janë simptomat që nuk duhet t’i shpërfillim?

 

Pavarësisht progresit të mjekësisë dhe veçanërisht kardiologjisë në nivelin diagnostikues dhe terapeutik, numri i pacientëve që vuajnë nga insuficienca kardiake po rritet çdo vit.

 

Në vitet e ardhshme, shtrimet në spital për dështimin e zemrës do të ndikojnë në shumicën e pranimeve në spital.

 

Kjo pasi trajtimet e reja për sëmundjen u lejojnë pacientëve të jetojnë më gjatë. Një pacient, për shembull, me një infarkt miokardi trajtohet me një “tullumbace” dhe ilaçe. Një pacient me kancer jeton shumë më gjatë falë ilaçeve të reja kimioterapeutike/imunomoduluese.

 

Por sëmundjet kardiovaskulare (arteriet e bllokuara/sulmi në zemër, problemet e valvulave, aritmitë), ilaçet e ndryshme që ne japim për të trajtuar kancerin, infeksionet (si gripi), madje edhe mosha e moshuar mund të dobësojnë zemrën dhe ta përkeqësojnë pacientin. Simptomat e dështimit të zemrës.

 

Simptomat janë “fryrje barku” në përpjekje të forta, ënjtje në këmbë apo edhe lodhje e thjeshtë që nuk mund të shpjegohet.

 

Në faza më të avancuara ne ndiejmë lodhje të fortë ose fryrje kur përpiqemi të bëjmë gjëra shumë të thjeshta, të tilla si: për të ecur në tokë të sheshtë disa metra. Lëngu grumbullohet në mushkëri, bark dhe këmbë. Pastaj gjendja bëhet serioze dhe kërkon shtrimin në spital për të administruar ilaçe nga vena.

 

Është shumë e rëndësishme të diagnostikoni dështimin e zemrës herët, në mënyrë që pacienti të marrë trajtimin e duhur dhe të jetojë më gjatë. Nëse dikush ndjen gulçim, lodhje të lehtë ose të pajustifikuar, sheh këmbë të ënjtura, duhet të konsultohet me një kardiolog. Mjeku do të rekomandojë testet e nevojshme. Nëse diagnostikohet dështimi i zemrës, kardiologu do të sugjerojë trajtimin e duhur invaziv ose farmakologjik.

 

Është shumë e rëndësishme që pacienti të edukohet në mënyrë që ai të rregullojë faktorë të ndryshëm që ndikojnë në sëmundjen e tij dhe përparimin e saj. Duhet të peshohet çdo mëngjes dhe të mbajë peshën e saj konstante. Ecni çdo ditë pasi ushtrimet zgjasin jetën dhe forcojnë zemrën. Mos të harrojmë se zemra është gjithashtu një muskul. Konsumi i kripës dhe ushqimeve që janë të kripura si p.sh. ullinjtë. Shmang pirjen e duhanit dhe alkoolit dhe matjen ditore të presionit të gjakut dhe rrahjeve të zemrës.

 

Pra, nëse shihni “ënjtje” në këmbë ose gulçim kur ecni, nëse në mënyrë të pashpjegueshme shtoni peshë shpejt (nga dita në ditë), nëse lodheni shumë lehtë ose nëse natën ju duhen më shumë jastëk për të fjetur se më parë, vizitoni menjëherë kardiologun tuaj! Ai do t’ju diagnostikojë me dështim të zemrës dhe do t’ju japë trajtimin e duhur.

TE TJERA

spot_img