Arsyet që nuk i dinim më parë: Ja përse nuk duhet ti heqim kurrë këpucët në avion

233

Acaruese dhe e neveritshme, këto mund të jenë fjalët e para që mendojnë shumë njerëz kur shohin dikë që heq këpucët në një avion. Ose edhe më keq atëherë kur ky dikush përpiqet të vërë këmbët në krahët e krahëve të udhëtarëve të tjerë. Ka rreziqe sanitare dhe të sigurisë në heqjen e këpucëve në avion dhe ato janë shumë më serioze sesa mund të mendojmë.

Është e pavend

Shumica e avionëve nuk lejojnë që udhëtarët e tyre të kenë shumë hapësirë private. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të respektoni komoditetin e njëri-tjetrit dhe të mos prishni përvojën e udhëtimit. Edhe pse avionët nuk kanë politikë publike që ndalon heqjen e këpucëve gjatë fluturimit, pamja e këmbëve tuaja të zhveshura mund t’i bëjë pasagjerët e tjerë të ndjehen të neveritur dhe të mosrespektuar.

Fluturimi mund ta bëjë më të vështirë për ju t’i vishni përsëri këpucët.

Gjatë fluturimit trupi ynë mund të ndryshojë nën presionin që përjeton. Kjo do të thotë që veshët tanë mund të hapen, ne mund të shijojmë ushqim ndryshe, dhe duart dhe këmbët tona mund të fryhen. Pra, nëse hiqni këpucët para ngritjes, mund të përjetoni vështirësi pasi të uleni.

Është jo higjenike

Disa pasagjerë nuk shqetësohen as të veshin këpucët kur vizitojnë tualetin. Tualeti i një avioni mund të duket i bukur dhe i pastër, por në të vërtetë nuk e dini se çfarë bënë vizitorët e mëparshëm atje para se të hynit. Për hir të arsyeve higjienike, është më mirë të keni këpucët tuaja gjatë vizitës në tualet. Gjithashtu, disa stjuardesë madje rrëfejnë se ndjehen të bezdisur kur shohin pasagjerë që hyjnë zbathur në këtë vend.

Mund të krijojë probleme nëse ndodh një emergjencë.

Nëse ndodh ndonjë emergjencë, gjatë panikut, çdo gjë e vogël mund ta bëjë të vështirë evakuimin. Nëse shumë njerëz heqin këpucët, ato mund të përfundojnë të shpërndara në të gjithë tokën. Këto mbeturina jo vetëm u pengojnë udhëtarëve të tjerë që bëjnë rrugën e tyre për në siguri, por gjithashtu e bëjnë të vështirë lëvizjen për ata që i larguan ato në radhë të parë.

Një zgjidhje e mundshme

Mund të ndodhë që të jeni thjesht shumë të lodhur pas udhëtimit tuaj dhe pasi keni qëndruar në aeroport për gjysmë dite. Kur më në fund të hipni në aeroplan, mund të dëshironi të lironi këmbët nga këpucët tuaja të pakëndshme dhe t’i lini të relaksohen pak. Ju mund ta bëni këtë, por vetëm mbani çorapet tuaja të ndezura. Megjithëse, sa më shpejt që të ndjeni se ata janë relaksuar pak, është më mirë të vishni këpucët përsëri.