Ka një arsye të fortë pse njerëzit e vaksinuar e transmetojnë më pak virusin

163

Në një studim të botuar sot, në Izrael, raportohet se rezultatet pozitive të pacientëve mbi 60 vjeç, të cilët kishin marrë dozat e vaksinës, treguan një ngarkesë virale 60% më të ulët se ato të grupmoshës 40-59 vjeç. Duhet të theksohet se në Izrael, shumica e popullsisë mbi moshën 60 vjeç tashmë është vaksinuar me të paktën një dozë të vaksinës.

 

Rezultatet u botuan nga laboratori MyHeritage, i cili ekzaminon më shumë se 10 mijë teste në ditë, në një studim të bashkëautorizuar nga shkencëtarë kryesorë. Sidoqoftë, ata mbështeten në disa të dhëna sepse laboratori nuk e dinte nëse mostrat vinin nga pacientët të cilët ishin vaksinuar apo jo. Kështu rezultatet tregojnë se kur një person vaksinohet, edhe nëse është pozitiv për virusin, ka më pak të ngjarë ta transmetojë atë sepse kanë më pak pika infektive SARS-CoV-2 që vijnë nga hunda dhe fyti.

 

Vaksina çon në zvogëlimin e transmetimit

Kreu i laboratorit foli për të dhëna të jashtëzakonshme, pasi ato tregojnë se vaksina arrin zvogëlimin e transmetimit. Siç tha ai për ‘Times of Israel’, kjo tregon se në një farë mase ngarkesa virale në hundë dhe fyt, të cilat janë kanalet kryesore të transmetimit të virusit, është zvogëluar.

 

Megjithëse laboratori gjeti një ulje prej 60% të ngarkesës virale për ata mbi 60 vjeç. Udhëheqësi tha që niveli mund të ulet më tej duke vaksinuar më shumë njerëz. Kërkimet janë në një fazë të hershme dhe duhen më shumë të dhëna.

 

Provat klinike të fazës III të vaksinës Pfizer / BioNTech kanë treguar se ata që vaksinohen kanë më pak të ngjarë të zhvillojnë Covid-19. Sidoqoftë, nuk ka rezultate të forta nëse vaksinimi ka ndikim në përhapjen e virusit, një pyetje që aktualisht është në fokus.

Lexo edhe:   Arian Cani nuk e mban veten fare/ Ja cfarë ka bërë këtë herë

 

Studimi izraelit ka të bëjë kryesisht me vaksinën Pfizer / BioNTech, dhënë izraelitëve. Javën e kaluar, ekipi pas vaksinës AstraZeneca gjithashtu tregoi optimizëm në lidhje me infeksionin, por rezultatet nuk janë konsideruar ende të mjaftueshme.

 

Pse çështja është thelbësore

Njohja nëse njerëzit e vaksinuar vazhdojnë të transmetojnë koronavirusin konsiderohet thelbësore për hapat e ardhshëm drejt normalitetit.

 

Kërkimi filloi me hipotezën se ndërsa vaksinimet përparojnë në grupmoshën mbi 60 vjeç, atëherë ngarkesa virale do të ulet krahasuar me grupmoshën 40-59 vjeç, e cila kishte një përqindje më të ulët të vaksinimeve.

 

Më 15 janar, ndryshimet në ngarkesën virale nuk ishin thelbësore, megjithatë që nga ajo datë ajo filloi të binte për ata mbi 60 vjeç. Ata madje krahasuan të dhënat me periudhat e mëparshme. Rezultatet pozitive u shfaqën në dy javët e fundit të janarit, kur një numër i madh i izraelitëve mbi 60 vjeç u vaksinuan.

 

Sidoqoftë, nevojiten më shumë të dhëna për të përcaktuar ndikimin e saktë të vaksinës në ngarkesën virale.