Pse shtrihemi instinktivisht kur zgjohemi dhe pse është kaq e rëndësishme!

134

Alarmi na sinjalizon të ngrihemi në mëngjes, por nuk e zgjon trupin tonë. Ajo që na zgjon është shtrirja. Ndoshta nuk e dini për shkak se ne e bëjmë atë si një proces të pavullnetshëm që as nuk i kushtojmë vëmendje.

PUBLICITET

Shtrirja do të rigjenerojë muskujt.

Kur flemë muskujt tanë humbin tonin dhe graviteti tërheq lëngun në një vend përgjatë shpinës. Kur shtrihemi, ai masazhon lëngun, duke e ndihmuar atë të kthehet butësisht në pozicionin e tij të rregullt. Por, ndërsa impulset tona nervore arrijnë kufirin e tyre, muskujt mbrojnë veten nga tejzgjatja duke i mbizotëruar ata.

Për vetëm një moment, shtrirja do të lirojë muskujt nga vendi i tyre i prehjes, në mënyrë që ata të mund të punojnë në pozicionimin e tyre të duhur. Ky proces do të na ndihmojë në llogaritjen e lëvizjeve që na duhen për t’u ngritur dhe për të filluar lëvizjen.

Shkarkon stresin.

Kur ne mërzitemi dhe shtrihemi në të njëjtën kohë ne ndihmojmë rrjedhjen e gjakut, e cila automatikisht zvogëlon stresin. Kjo është për shkak se pjesa e sistemit nervor që është përgjegjëse për rrahjet e zemrës sonë, tretjen dhe funksionet endokrine merr një fillim të shpejtë.

Ndihmon trurin të dërgojë sinjale më të forta në muskuj.

Shtrirja ndihmon në rivendosjen e komunikimit midis trurit dhe muskujve. Kjo do të thotë që ndërsa shtrihemi truri ynë dërgon sinjale më të forta në muskujt tanë. Pastaj reagimet e marra përsëri lejojnë trurin të punojë se sa të fortë duhet të jenë sinjalet për të kryer detyra të ndryshme.

PUBLICITET