Shefja e ISHP komenton shifrat e COVID-19 në vend dhe zbulon çfarë do të ndodhë këtë javë

350

Shifrat e larta të rasteve të reja raportohen çdo ditë në vendin tonë, por mbetet i ulët numri i të shtruarve në spitale. Ekspertët e shpjegojnë këtë më rënien e agresivitetit të koronavirusit, ndonëse në shumë shtete po merren masa të rrepta prej qarkullimit të variantit të ri.

Shefja e epidemiologjisë në Institutin e Shëndetit Publik, Eugena Tomini tha:

“Kemi ulje të vdekjeve dhe të hospitalizuarve. Ka transmetim komunitar dhe ndërkohë duket një ulje të agresivitet të shprehur që kërkon trajtim spitalor”.

E pyetur se si i shohin ekspertët luhatjet e kurbës së të infektuarve dhe rritjes së shifrave, Tomini thotë se kjo situatë do të vijojë edhe për një javë:

“Pritet një tendence në rritje në këto tre javët e parë të muajit Janar. Gjithsesi luhatjet e kurbës epidemike janë edhe sjellje fiziologjike të virusit dhe varet nga hetimi epidemiologjik, numri i rasteve që kërkojnë referencë. Prandaj hera herës kanë dhe luhatje të pozitivitet të konfirmuar kundrejt referimit”.