HYRJELAJMEAKTUALITETSi gënjeu Rama për çmimin e vaksinës Pfizer, artikulli i “Washington Post”:...

Si gënjeu Rama për çmimin e vaksinës Pfizer, artikulli i “Washington Post”: BE po paguan 24% më pak se SHBA (çmimet)

Kryeministri Edi Rama e përsëriti shumë herë fjalën ‘çmimi është i njëjtë’ për të gjithë, përsa i përket një doze vaksine të Pfizer/Biontech, por shifrat zyrtare nuk bien dakort me të.

“Washinton Post” në një artikull të botuar më 19 dhjetor të vitit të kaluar, shkruan se Bashkimi Evropian ka paguar më pak para se Shtetet e Bashkuara për një sërë vaksinash kundër koronavirusit , duke përfshirë inokulimin Pfizer-BioNTech që po shpërndahet në të gjithë vendin.

Në shkrim thuhet më tej se ishte vetë një zyrtar belg që ‘pa dashje’ publikoi një listë me shpenzimet për BE-në, por që më pase fshiu. Gjithçka u ruajt nga gazetarët e “Washington Post” për të bërë një krahasim me çmimet e vaksinave në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Konkretisht, BE-ja ka një zbritje prej 24 përqind në vaksinën Pfizer, duke paguar $ 14.76 dollarë për dozë në krahasim me 19.50 $ në Shtetet e Bashkuara.

Ndërsa për vaksinën e AstraZeneca-Oxford, BE-ja do të paguajë 45 përqind më pak se Shtetet e Bashkuara. Por do të paguajë 20 përqind më shumë sesa Shtetet e Bashkuara për vaksinën Moderna. I pyetur në lidhje me ndryshimet në çmime midis Shteteve të Bashkuara dhe Evropës, Pfizer vuri në dukje se blerja e vaksinës së koronavirusit të BE, 200 milion doza, ishte dyfishi i asaj të Shteteve të Bashkuara. Pabarazitë midis çmimeve më të larta në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë në çmimet e përgjithshme të ilaçeve kanë nxitur zemërimin për kohë të gjatë në Kongres.

Pabarazitë midis çmimeve më të larta në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë në çmimet e përgjithshme të ilaçeve kanë nxitur zemërimin për kohë të gjatë në Kongres. I pyetur në lidhje me ndryshimet në çmime midis Shteteve të Bashkuara dhe Evropës, Pfizer vuri në dukje se blerja e vaksinës nga BE ishte 200 milion doza, dyfishi i asaj të blerë nga Shtetet e Bashkuara, një factor që mund të ketë ndikuar.

Përsa i përket postimit të zyrtarit belg, “Washington Post” shkruan se ky lajm është konfirmuar edhe nga mediat belge, dhe është potuar vetëm për t’i treguar Opozitës se qeveria ka paguar për këto vaksina, ndërsa vetë BE-ja ka qenë disktreve përsa u përket çmimeve.

Pjesë nga shkrimi i Washington Post

Tabela me çmimet e vaksinave
Bashkimi Evropian po paguan më pak para se Shtetet e Bashkuara për një sërë vaksinash të koronavirusit , duke përfshirë inokulimin Pfizer-BioNTech që po shpërndahet në të gjithë vendin. Shpenzimet për BE-në ishin konfidenciale derisa një zyrtar belg shkroi në Tëitter – dhe më pas fshiu – një listë të enjten vonë.

Duke krahasuar atë listë me llogaritjet e SHBA nga Bernstein Research, një firmë analize dhe investimesh, duket se unioni prej 27 vendesh ka një zbritje prej 24 përqind në vaksinën Pfizer, duke paguar $ 14.76 dollarë për dozë në krahasim me 19.50 $ në Shtetet e Bashkuara. Sipas dokumentit belg, blloku do të paguajë 45 përqind më pak se Shtetet e Bashkuara për vaksinën AstraZeneca-Oxford aktualisht në zhvillim.

Por do të paguajë 20 përqind më shumë sesa Shtetet e Bashkuara për vaksinën Moderna. Të dyja ato vaksina u financuan pjesërisht nga qeveria e SHBA si pjesë e Operacionit Ëarp Speed, një përpjekje për të shpejtuar zhvillimin e tyre. Ekipi AstraZeneca-Oxford mori 1.2 miliardë dollarë dhe Moderna 4.1 miliardë dollarë.

Ashtu si Shtetet e Bashkuara, vendet evropiane zakonisht planifikojnë t’i bëjnë vaksinat falas për qytetarët. Çmimet për dozë të vaksinave janë më të ulëta sesa për shumicën e ilaçeve me markë, por qindra miliona doza të nevojshme për të vaksinuar popullata të tëra do të rrisin kostot në mënyrë të konsiderueshme për vendet individuale. Pabarazitë midis çmimeve më të larta në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë në çmimet e përgjithshme të ilaçeve kanë nxitur zemërimin për kohë të gjatë në Kongres.

I pyetur në lidhje me ndryshimet në çmime midis Shteteve të Bashkuara dhe Evropës, Pfizer vuri në dukje se blerja e vaksinës së koronavirusit të BE, 200 milion doza, ishte dyfishi i asaj të Shteteve të Bashkuara.

“Pfizer dhe BioNTech po përdorin një formulë të niveleve të çmimeve bazuar në vëllimin dhe datat e dorëzimit,”- tha Pfizer në një deklaratë. “Marrëveshja me Komisionin Evropian për furnizimin e 200 milion dozave dhe një mundësi për të kërkuar një shtesë prej 100 milion, përfaqëson porosinë më të madhe fillestare të vaksinës sonë të kandidatit deri më tani.”

BE ka qenë sekrete në lidhje me çmimet që negocioi për 2 miliardë doza të vaksinave të ndryshme, duke shkaktuar ‘zjarr’ nga mbrojtësit e transparencës të cilët thonë se publiku dhe politikëbërësit kanë të drejtë të dinë se sa po paguajnë qeveritë e tyre për inokulimet.

Një zëdhënës i Komisionit Evropian, i cili negocioi kontratat për vaksinat në emër të anëtarëve të BE, nuk pranoi të komentonte në lidhje me çmimin të Premten, përveç të thuash zbulimi ishte shkelje e klauzolave të konfidencialitetit të kontratave. Zyrtari belg, sekretarja e shtetit për buxhetin Eva De Bleeker, postoi të enjten në Tëitter tabelën e kostove të Belgjikës për vaksinat, dhe më pas e fshiu atë. Për shkak se BE ka negociuar kolektivisht për vaksinat në emër të anëtarëve të saj, të njëjtat çmime zbatohen në të gjitha 27 kombet.

Një zëdhënës i De Bleeker konfirmoi vërtetësinë e postimit dhe tha se ajo erdhi pas një diskutimi të enjten në mbrëmje në Parlamentin Belg dhe akuzat e opozitës se nuk kishte para për të paguar vaksinat në buxhetin e vendit 2021.

Siç edhe duket qartë, ky artikull vërteton se çmimi i një doze vaksinë të Pfizer/Biontech nuk është i njëjtë për të gjitha vendet, duke hedhur poshtë deklaratat e kryeministrit Rama.

Një ditë më parë, në nisje të ditës së parë të vaksinimit, kreu i qeverisë këmbënguli se çmimi është i pandryshueshëm për të gjitha vendet. Gjithsesi, ai shtoi më tej se dozat e para kanë ardhur dhuratë në Shqipëri nga një vend ‘mik’, duke e mbajtur sekret edhe emrin e vendit.

TE TJERA

spot_img