Edi Rama del blof, komisioni Venecia liston arsyet pse Shqipërisë nuk iu hapën negociatat

77

KPse Shqiperia nuk u pranua ne BE as kete here?! Diten e sotme ka qene komisioni i Venecias i cili i ka dhene pergjigje kesaj pyeteje shume te rendesishem, teksa thuhet se refuzimi ka ardhur si pasoje e ndyshimeve te njëanshme të Kodit Zgjedhor të bërë nga kreu i qeverise Edi Rama.

PUBLICITET

Ne opinion thuhet se Gjykata Kushtetuese duhet të vlerësojë kushtetutshmërinë e ndryshimeve, ndersa jane renditur të gjitha shkeljet që janë bërë me ndryshimet e njëashme të Kodit Zgjedhor.

‘Në përmbledhje Komisioni i Venecias ka gjetur se: ndryshimet e njëanshme për zgjedhjet, jashtëzakonisht të nxituara;

Ndryshimet u bënë pa konsultime të duhura dhe jo në një proces gjithëpërfshirës; palët duhet të hyjnë në dialog konstruktiv për të sqaruar ndikimin e ndryshimeve; kushtetutëshmëria e ndryshimeve të vlerësohet nga Gjykata Kushtetuese; ndryshimet kushtetuese shkuan kundër rregullave më themelore demokratike të hartimit të ligjit;

stabiliteti i ligjit zgjedhor është thelbësor për të siguruar besimin në procesin zgjedhor; ndryshimi i formulës së koalicioneve ka pak gjasa të ndikojë në rezultatin zgjedhor; është e vështirë të parashikohet efekti i listave pjesërisht të hapura;

ndryshimet hynë në fuqi pasi procesi zgjedhor ka filluar; liderët e partive politike të përmbahen nga të qenit kandidatë në disa zona elektorale’, thuhet në opinionin paraprak të Venecias.

PUBLICITET