E dini që mbajtja e një lapsi në gojë mund t’ju bëjë më të lumtur?

114

Ne mund të bëhemi më të lumtur duke qeshur më shumë, të gjithë e dimë këtë apo jo? Kështu sugjerojnë edhe psikologët.

Megjithatë, pavarësisht shumë faktorëve stresues, ne mund ta rregullojmë gjendjen shpirtërore duke përdorur thjesht një laps. Kjo do të thotë të bëhemi krijues të lumturisë sonë dhe të mos lejojmë që ajo të zbehet.

E dini si mund ta përmirësoni gjendjen shpirtërore vetëm me një truk të thjeshtë? Shikoni se çfarë mund të bëni vetëm duke mbajtur një laps në gojë.

Veprimet dhe sjelljet e thjeshta mund të shtojnë emocionet tona

Tema e lumturisë është studiuar për shumë dekada dhe disa studiues kanë arritur në një përfundim interesant. Veprimet e thjeshta të trupit tuaj mund të ndikojnë shumë në emocionet tuaja. Një shembull mjaft i mirë është fakti që gratë me më pak besim në rolet drejtuese mund të ndihen të fuqishme kur shohin një fotografi të një gruaje të fuqishme politike para tyre.

I njëjti mekanizëm ndodh edhe me një buzëqeshje: “Buzëqeshja ka tendencë të të bëjë të ndihesh i kënaqur.” Disa studentë u pyetën për të vlerësuar se sa qesharake ishte një karikaturë. Përfundimi ishte befasues. Sepse për të gjithë ata që mbanin një laps në gojë, karikatura ishte më qesharake.

Studimi i studentëve me karikaturën ka provuar se teoria është e vërtetë. Ky veprim i thjeshtë ishte shumë efektiv. Pra, duke vendosur një laps në gojë, në mënyrë horizontale, i bën buzët të marrin automatikisht formën e një buzëqeshjeje. Dhe trupi e njeh mirë këtë veprim, pra ai monitoron vazhdimisht të gjitha gjërat që ndodhin me trupin. Pastaj fillon t’i analizojë ato për të gjykuar se si po ndiheni. Pra, në thelb, ju “mashtroni” trurin me një shprehje të lumtur në fytyrë.

Në një studim tjetër, u vu re se efekti i një veprimi kaq të thjeshtë mund të zgjaste nga 15 minuta në 20 minuta – deri në 2 ditë, dhe ky ndikim është konstant. Trupi dhe truri janë tepër të ndjeshëm dhe mund të korrigjohen me një stimul të lehtë.

Stimuj të tillë mund të jenë tinguj, shije, erë dhe efekte vizuale. Pra, është më mirë t’i kushtojmë vëmendje asaj që konsumojmë çdo ditë.

Kur e vendosni veten në një pozitë më të lumtur, gjendja juaj emocionale mund të ndryshojë. Por i njëjti efekt mund të ndodhë edhe me veprimet “e palumtura”. Nëse filloni të praktikoni një fytyrë depresive, do të vini re se si gjendja juaj shpirtërore po përkeqësohet. Mund ta provoni edhe pa laps.

Sa u përket veprimeve të tjera të thjeshta që mund t’ju bëjnë më të lumtur, psikologët rekomandojnë që të qëndroni gjatë dhe të merrni frymë thellë, në mënyrë që të ndiheni më të sigurt.