A është e rëndësishme të jetojmë gjatë apo të jetojmë shëndetshëm?

Në fakt, njerëzit jetojnë për aq kohë sa janë të shëndetshëm dhe për sa kohë që mund të kënaqen. Nëse jeni një nga ata që e dinë vlerën e shëndetit dhe mendoni se ‘çfarë duhet të ha për të shtuar shëndetin tim’, sigurohuni që të shikoni listën e superushqimeve të dietologut të njohur Deniz Zünbülcan.

Fara liri

Është një burim i pasur me acide yndyrore omega-3, tul dhe linjanë, të cilët mbrojnë nga sëmundjet dhe rrisin imunitetin. Studimet kanë treguar se nëse konsumohen 40 gram farë liri pluhur në ditë, kjo do të zvogëlojë problemet e menopauzës. Ka një rol të rëndësishëm në lehtësimin e kapsllëkut dhe parandalimin e kancerit të gjirit duke rritur kolesterolin HDL. Mund të shtohet në pjatat e perimeve, kosin, sallatat ose supat.

Kos

Parandalon rritjen e baktereve të dëmshme në zorrë dhe siguron që zorrët të punojnë rregullisht. Zvogëlon sasinë totale të kolesterolit dhe kolesterolit LDL në trup. Njerëzit që përdorin antibiotikë duhet të konsumojnë kos për të mbrojtur bakteret e dobishme nga efektet e dëmshme të ilaçit.

Kumbullat e thara

Kumbullat e thata, të cilat janë të pasura me disa lëndë ushqyese krahasuar me shumicën e frutave, përmbajnë afërsisht 2 herë më shumë kalium sesa bananet, dhe kur krahasohen me boronicat, është vërejtur se përmbajtja e tyre antioksiduese është pothuajse e njëjtë. Ka përmbajtje të lartë të fibrave. Në këtë mënyrë, ajo mbron shëndetin e zorrëve.

Thjerrëzat jeshile

Është një varietet bishtajorësh me përmbajtje të lartë të fibrave dhe vitaminës B. Thjerrëzat jeshile janë një burim perimesh i proteinave, një burim i proteinave për vegjetarianët dhe njerëzit që nuk mund të konsumojnë mish rregullisht.

Vaj ulliri

Vaji i ullirit, i cili shihet si burim i mrekullive, përmban acide yndyrore të pangopura për të cilat kemi nevojë. Në hulumtimet, rajoni ku shihen nivelet e larta të kolesterolit është përcaktuar si rajoni i Detit të Zi, i cili konsumon më pak vaj ulliri.

Arra

Sipas studimeve, nëse konsumohen 10 arra në ditë, zvogëlon rrezikun e osteoporozës dhe ka një efekt mbrojtës ndaj kancerit të gjirit. Phytosterol dhe acidet yndyrore omega-3 ngadalësojnë zhvillimin e tumoreve të kancerit, dhe arrat gjithashtu përmbajnë fitosterol dhe omega-3.