HYRJELAJMEHISTORIIa tha Enverit përballë dhe e pésoi me ekzékutimin drámatik: Ti po...

Ia tha Enverit përballë dhe e pésoi me ekzékutimin drámatik: Ti po vrét intelektualët, ke ndërmend ta ndërtosh Shqipërinë me tenéqexhinjtë apo me këpucarët?

Sabiha Kasimati, pedagogia dhe intelektualja e guximshme që i tha perballë Enver Hoxhës të vërtetën tronditëse

“Kam ardhur të të them se ti po vret gjithë intelektualët. Dua të të pyes se me cilët ke ndërmend ta ndërtosh Shqipërinë, me teneqexhinjtë apo me këpucarët”? i ka thënë Kasimati-Hoxhës.

Ky i fundit i është përgjgijur: “Boll lexove iluministët francezë, të këshilloj të lexosh Marksin dhe Leninin”.

Pas dy ditësh, Nako Spiro, të cilin Sabihaja e kishte shok, e thirri Sabihanë për një kafe dhe në bisedë e sipër i tha: “Sabiha, duhet ta qepësh gojën, jo me karficë, por me babushkë”.

Ajo u pushkatua më 22 Shkurt 1951. Çmenduria nuk përfundon këtu. Ajo u egzekutua kur ishte shtatzenë. Edhe pse plumbat nuk e kapën, e kanë goditur me kondakt të armëve. Një shkelje totale e ligjit moral ku thuhet se, nëse nuk të kapin plumbat gjatë pushkatimit atëherë je i lirë.

TE TJERA

spot_img