Kolla e Natës – Si të Kuptoni Nëse Është Ftohje apo Alergji, Trajtimet që ju Ndihmojnë

234

Kolla e natës është një shq etësim i cili nd ikon në cilësinë e gjumit tuaj duke u kthyer në një be zdisje për secilin. Çdo vit miliona njerëz vu ajnë nga si mptoma të ndryshme të ftohjes, gr ipit, së mundjeve të fry mëmarrjes apo al ergjive.

 

Kollitje pa pushim natën, dh imbje fyti apo teshtima, por nuk jeni të sigurt nëse po përjetoni si mptomat e një ftohje të vjetër apo të një al ergjie që sapo ka filluar? Mjekët japin disa mënyra se si mund t’i dalloni ato fare lehtë megjithëse janë shumë të ngjashme. Është shumë e rendësishme të kuptoni saktë si mptomat të cilat po vu ani që të mund të merrni tr ajtimin e duhur. AgroWeb.org ju tregon një listë me këshilla të cilat duhet të merni parasysh për të bërë këtë ndarje.

 

Alergjitë
Kolla e natës që shk aktohet nga al ergjitë shfaqet në periudhat kur në ajër ka shumë polene lulesh, kryesisht në pranverë. Ajo shfaqet papritur dhe zgjat me javë të tëra derisa alergjia të kalojë. Mund të shk aktohen nga pluhuri , një element i ri në dhomë, një parfum apo detergjent i ri rrobash. Në rastin e alergjisë përveç kollës ju nuk do të përjetoni simptoma të tjera siç janë dhimbjet trupit apo temperatura. Kontrolloni nëse ndjeni rë ndesë në zo nën e syve, zonën e hundës dhe sinuseve. Kur trupi ndjen rre ziqe të jashtme si al ergjitë lëshon ist aminën e cila shk akton alergjitë. Nëse ndj eni zo nën poshtë syve të rë nduar atëhere me shumë mundësi ju po vu ani nga ndonjë al ergji. Nëse keni shq etësime të fytit, por jo dh imbje dhe ndjesia është ajo e gërvishtjes dhe deshirës për ta kruajtur njësoj siç ndodh me lëkurën atëherë po vu ani nga ndonjë alergji.

 

Ftohja
Kolla me natyrë inflamatore shk aktohet nga gr ipi apo ftohje të ndryshme të cilat bll okojnë rrugët e fr ymëmarrjes. Kjo lloj kolle shfaqet edhe gjatë ditës, por për keqesohet natën duke penguar gjumin e qetë. Kolla e ftohjes ndryshe nga alergjitë është e avashtë dhe zgjat 3-14 ditë. Në rastet e ftohjeve do të keni edhe se krecione të shumta të hundës apo dh imbje të fytit të cila vazhdojnë gjatë gjithë ditës duke ju penguar të konsumoni lehtësisht ushqim.

 

Kur vuani nga gr ipi apo ftohja në shumë raste do të keni edhe te mperaturë apo dhimbje të tr upit. Për të qetësuar kollën nga i ftohti përdorni çajin e dafinës duke zierë tre gjethe dafine në një filxhan çaji dhe nëse dëshironi mund t’i shtoni dhe pak mjaltë. Pijeni para gjumit. Për të qetësuar al ergjinë përdorni çaj mente. Çaji i mentes është një balancues natyral i cili ul nivelin e is taminës, që shkakton alergjitë në trup.

 

Përgatitja
1 lugë mente e thatë (10gr)

1 lugë mjalt (25gr)

1 flixhan ujë (250ml)

Kollën që shk aktohet nga gr ipi apo ftohja mund ta qetësoni duke përdorur çaj bliri.

Çaji i blirit ul tem peraturën e turpit dhe lu fton të ftohtin. Ka veti qetësuese ndaj dh imbjeve të tr upit apo fytit duke i dhënë fuqi sistemit imunitar.

1 çaj bliri (10gr)

Pak sheqer ose mjaltë

1 filxhan ujë (250ml)

/AgroWeb.org