Ky muaj i ka 29 ditë – Ja përse çdo katër vite muaji shkurt është me i ‘gjatë’

Sot është data 29 Shkurt dhe kjo ditë i shtohet muajit shkurt çdo të katërtin vit. Por pse kjo ditë shtesë në kalendar?

Ky vit është edhe viti i brishtë pasi që muajit shkurt i shtohet një ditë më shumë si pasojë e barazimit kalendarit Gregorian e sistemin diellor.

Një orbitë komplete e tokës rreth diellit kryhet për saktësisht 365.2422 ditë, apo 365 ditë e 6 orë por kalendari Gregorian llogarit vetëm 365 ditë në vit dukë bërë kështu që 6 orët e grumbulluara brenda 4 viteve ti shtojnë një ditë të plotë në kalendar që ora dhe kalendari të sinkronizohen me orbitën e tokës rreth diellit.

TE TJERA