Nuk është mit! Stresi shkakton thinja

242

Rezulton e vërtetë që stresi i kthen flokët tuaj në gri dhe nuk është thjesht një mit. Stresi akut mund të bëjë që flokët tuaj të kthehen të bardha para kohe, sipas një studimi të ri.
Eksperimentet në minj kanë zbuluar se nivelet ekstreme të stresit bëjnë që sistemi nervor simpatik të bëhet hiperaktiv.

 

Kjo shkakton fshirjen e shpejtë të qelizave përgjegjëse për ngjyrën e flokëve, duke çuar në flokë gri ose të bardhë. Ekipi që qëndron pas studimit thotë se gjetjet kundërshtojnë teoritë e mëparshme se flokët gri të lidhura me stresin janë rezultat i sulmeve imune. Studiuesit në Harvard po studionin efektet e dhimbjes tek minjtë duke injektuar një toksinë të quajtur resiniferatoxin dhe zbuluan se leshi i brejtësve ishte bërë i bardhë në katër javë.

 

Kjo i shtyu ata të bashkëpunojnë me shkencëtarë në të gjithë botën për të hetuar mekanizmin biologjik që çoi në ndryshimin drastik të ngjyrës së flokëve të brejtësve. Studiuesit i ekspozuan kafshët ndaj llojeve të ndryshme të stresorëve, përfshirë dhimbjen dhe stresin psikologjik, gjatë fazave të ndryshme të rritjes së flokëve.

 

Ngjyra e flokëve përcaktohet nga qelizat e quajtura melanocitet, të cilat rrjedhin nga qelizat burimore të melanocitit (MeSCs). Ndërsa njerëzit plaken, furnizimi i MeSCs zvogëlohet gradualisht, duke bërë që flokët me ngjyrë të zëvendësohen me flokë të bardhë. Në hetimin tjetër, autorët zbuluan se stresi aktivizoi sistemin nervor simpatik, duke shkaktuar lëshimin e një neurotransmetuesi të quajtur noradrenalinë.

 

Ata zbuluan se noradrenalina shkaktoi që MMK-të përfundimisht ‘të largoheshin’ nga gjëndrat e flokëve, duke çuar kështu në humbjen e ngjyrës. Ekipi pastaj kërkoi gjenet, shprehja e të cilave u ndryshua më shumë gjatë eksperimenteve të stresit dhe e ngushtoi atë në një proteinë të quajtur CDK. Kur minjtë u injektuan me një ilaç që ndalon kodimin e CDK, studiuesit zbuluan se parandaloi humbjen e ngjyrës së qimeve.

Lexo edhe:   Si Të Përdorni Kamomilin Për Një Gjumë Pa Gërhitje

 

Është shumë herët të dimë nëse kjo mund të frymëzojë trajtimin e flokëve gri para kohe tek njerëzit, por hulumtimi nuk përmirëson të kuptuarit tonë se si stresi ndikon në trup. Dr Ya-Chieh Hsu, një profesor i biologjisë rigjeneruese në Universitetin e Harvardit në Masaçusets, SHBA tha: “Duke kuptuar saktësisht se si stresi ndikon në qelizat burimore që rigjenerojnë pigmentin, ne kemi hedhur bazat për të kuptuar sesi stresi prek indet dhe organet e tjera në trup.

 

Të kuptuarit se si indet tona ndryshojnë nën stres, është hapi i parë kritik drejt trajtimit që mund të ndalojë ose të kthejë ndikimin e dëmshëm të stresit. Ne kemi ende shumë për të mësuar në këtë fushë”.