Ta shohësh botën në mënyrë optimiste: Ja 5 arsyet shkencore se pse 2020 do të jetë një vit më i begatë

Viti i ardhshëm mund të jetë i zymtë, sidomos kur shohim teoricienët e botës të sigurojnë listat e tyre konkurruese të rreziqeve më të mëdha. Dhe ka shumë kandidatë, nga Irani në Korenë e Veriut, dhe nga zgjedhjet amerikane në ngrohjen globale.

 

Duke vepruar sipas këshillave të Winston Churchill, në vend të kësaj do ta mbyll vitin tim në një shënim më shpresëdhënës. “Një pesimist sheh vështirësinë në çdo mundësi, një optimist e sheh mundësinë në çdo vështirësi,” tha Churchill shkëlqyeshëm. Ai e deklaroi veten optimist pasi “nuk duket se është shumë e dobishme të jesh asgjë tjetër.”

 

Me këtë në mendje, këtu janë gjashtë burime optimizmi për vitin 2020:

 

Prosperiteti global po rritet

 

Mirëqenia globale ka arritur nivelin e saj më të lartë, ose kështu thotë Indeksi i prosperitetit “Legatum” i botuar së fundmi. Në dekadën e kaluar, prosperiteti është përmirësuar në 148 vende dhe ka rënë në vetëm 19 nga 167 vendet e sondazheve të “Legatum”, duke përbërë më shumë se 99% të popullsisë së botës.

 

Ky përmirësim arrihet nga sistemet e kujdesit shëndetësor dhe edukimi i të rriturve, dhe nga ofrimi i shërbimeve themelore në siguri më të përhapur financiare.

 

Sipas shifrave të Bankës Botërore, më shumë se një miliardë njerëz janë zhvendosur nga varfëria ekstreme që nga viti 1990, duke e lënë pjesën e popullsisë në atë nivel në 10% që, megjithëse akoma shqetësuese, është më e ulëta pasi që janë regjistruar shifra të tilla

 

Klasa e mesme globale nuk ka qenë kurrë më e madhe dhe gjysma e njerëzimit jeton në demokraci

 

Megjithëse ekziston një shqetësim i justifikueshëm për pabarazitë në rritje brenda vendeve – si në botën në zhvillim, por edhe më pak të zhvilluar – më pak vëmendje i është kushtuar tendencës më pozitive që pabarazia globale midis vendeve ka rënë për disa dekada. Për herë të parë që nga Revolucioni Industrial, rreth gjysma e popullsisë globale mund të konsiderohet si klasë e mesme.

 

Përtej kësaj, rreth gjysma e popullsisë së botës tani jeton në demokraci, një thirrje shumë larg nga shumica e historisë njerëzore gjatë së cilës shumica dërrmuese jetonte nën regjime jo-demokratike. Nga ata që ende jetojnë në autokraci, rreth 90% janë në Kinë. Zakonisht thuhet se Kina po bëhet gjithnjë e më autoritare, dhe kështu po frymëzon vende të tjera.

 

Por, protestat në Hong Kong dhe zgjedhjet e ardhshme në Tajvan sugjerojnë ndryshe. Protestat në Lindjen e Mesme – në Iran, Irak dhe Liban – gjithashtu kanë për qëllim qeveritë korruptive dhe sektare dhe mund të jenë një forcë për ndryshime demokratike.

 

Konfliktet e dhunshme kanë rënë

Me largimin e Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian vitin e ardhshëm, shumë nga kritikët thonë se kjo do të prodhojë destabilitet. Ajo që ata harrojnë është se nuk ka pasur luftë apo konflikt në Evropën Perëndimore në rreth tre gjenerata, në asnjë pjesë të vogël për shkak të krijimit të Bashkimit Evropian dhe paqes midis Francës dhe Gjermanisë që e shoqëruan atë.

 

Dhe për të gjithë shqetësimin për rritjen e tensioneve midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara, asnjë vend nuk dëshiron luftë. Historia globale që nga 1500 tregon që të dy fuqitë kryesore të botës kanë qenë në luftë më shumë se gjysmën e kohës, por periudha që nga Lufta e Dytë Botërore ka qenë historikisht e qetë. Do të kërkojë vëmendje të shtuar për ta mbajtur atë në atë mënyrë

 

Ne po bëhemi më të zgjuar dhe më tolerantë

Duke cituar librin e Steven Pinker tani, Bill Gates shkruan se rezultati mesatar i IQ në botë po rritet me rreth 3IQ pikë çdo dekadë. “Truri i fëmijëve po zhvillohet më plotësisht falë ushqimit të përmirësuar dhe një ambienti më të pastër,” shkruan ai, duke i dhënë kredi shkrimtarit Pinker.

 

“Mendoni sa simbole interpretoni sa herë që kontrolloni ekranin fillestar të telefonit tuaj ose shikoni një hartë të metrosë,” shkruan Gates. “Bota jonë sot inkurajon mendimin abstrakt që në moshë të re dhe po na bën më të zgjuar.”

 

Paralelisht, gratë po fitojnë fuqi politike në kërcime dhe kufij, tani duke përbërë më shumë se një të pestën e anëtarëve të parlamenteve kombëtarë. Bota dëgjon në një mënyrë të paparë kur gratë ngrenë ankesa për diskriminimin dhe sulmet seksuale.

 

Teknologjia mund të shpëtojë planetin

Në rregull, ka shumë gjëra rreth Inteligjencës Artificiale që janë të frikshme. Ai mund të fuqizojë tiranët dhe të kërcënojë vendet e punës. Në të njëjtën kohë, historia është e tejmbushur me shembuj që ndryshimi teknologjik ka sjellë më shumë përparime sesa rreziqe. Teknologjitë e përparuara mund të përmirësojnë kujdesin shëndetësor dhe madje të adresojnë ndryshimin e klimës.

 

Duke shkruar për Forumin Ekonomik Botëror, Jeremy O’Brien thotë se llogaritja kuantike mund të ndihmojë në rrahjen e ndryshimit të klimës përmes simulimeve që mund të zbulojnë katalizatorë të rinj për kapjen e karbonit që janë më të lira dhe më të efektshme se modelet aktuale. “Një katalizator për “pastrimin” e dioksidit të karbonit direkt nga atmosfera mund të jetë një mjet i fuqishëm për të luftuar ndryshimin e klimës,” shkruan ai.(CNBC , SCAN)

- Publicitet -

TE TJERA

spot_img