Studimi: Efekti që sjell aroma e partnerit kur jeni të stresuar…

185

Njerëzit që takojmë, vendet që vizitojmë, gjithçka është e lidhur, që nga mazhi mendor deri tek aroma…

Aroma është shumë e rëndësishme dhe shumë e lidhur me emocionet tona.

Një aromë pak a shumë e këndshme mund të na bëjë të shijojmë ose të mos na pëlqejë diçka, për të mos përmendur që mund të mbetet për një kohë të gjatë e lidhur me ndjenja pozitive ose negative të përjetuara në atë moment.

Zgjedhja e partnerit përfshihet, pasi në marrëdhënie, sensi i nuhatjes luan një rol vërtet të madh dhe shton shumë faktorë të tjerë që na japin ndjenja pozitive për një person.
Studimi origjinal për të cilin do të flasim, u përqendrua pikërisht në këtë gjë.
Studiuesit e Universitetit të Kolumbisë, në bashkëpunim me ata të Harvardit, kanë vendosur të hetojnë, një herë e përgjithmonë se si aromat mund të ndikojnë në perceptimin e të dashurit, si dhe në gjendjen shpirtërore.
Për ta bërë këtë, ata përfshinë në hulumtim rreth 100 individë, burra dhe gra, prej të cilëve ata vlerësuan efektet e ndryshme që rrjedhin nga ekspozimi ndaj aromës së rrobave të partnerit ose të një të huaji.

Në fund të provës u zbulua se 80% e grave dhe 50% e burrave ndiejnë aromën që karakterizon shoqëruesit ose shoqërueset e tyre në rroba.
Midis tyre, 43% e grave dhe 16% e burrave respektivisht ndjeheshin më të qetë pasi kishin nuhatur atë aromë.

Në rrethana stresi ose presioni emocional është absolutisht normale që njerëzit priren të kërkojnë rehati tek të dashurit ose vendet që konsiderohen ‘të sigurta’ dhe mikpritëse.
Në këtë rast, aroma e partnerit luan një detyrë shumë të rëndësishme.

Në situata stresuese, siç janë intervistat në punë ose aktivitetet e paparashikuara, pjesëmarrësit treguan lehtësim në kontakt me këmishat e veshura nga burrat, gratë, të dashurat ose të dashurit.
Një lehtësim është falë uljes së niveleve të kortizolit, të ashtuquajtur ‘hormon stresi’.
Afërsia e atyre që duam sjell një sërë përfitimesh.

Kontakti, ngrohtësia dhe mbi të gjitha aroma janë të gjitha gjëra që na bëjnë të ndihemi më mirë dhe që na ndihmojnë të kalojmë situata të ndryshme.

Qëndrimi me një person që ndjeni për të sjell dobi për mirëqenie psiko-fizike.