Miratohet projektligji që përjashton myslimanët nga marrja e nënshtetësisë

854
India's Prime Minister Narendra Modi (C) and Defence Minister Rajnath Singh (L) attend a Bharatiya Janata Party (BJP) parliamentary committee meeting at the Parliament House in New Delhi on December 11, 2019. (Photo by Prakash SINGH / AFP) (Photo by PRAKASH SINGH/AFP via Getty Images)

Parlamenti i Indisë miratoi një projekt-ligj që i jep nënshtetësinë indiane emigrantëve nga tre vende fqinje, me përjashtim të myslimanëve.

 

Projektligji i diskutueshëm për ndryshimin e shtetësisë (CAB) siguron dhënien shpejt të nënshtetësisë për pakicat fetare, përfshirë hindusët, sikët, budistët, dhe të krishterët, nga Afganistani, Bangladeshi dhe Pakistani.

 

Partitë opozitare kundërshtojnë ligjin duke thënë se ligji i propozuar është antikushtetues pasi bazon nënshtetësinë në fenë e një personi dhe margjinalizon më tej komunitetin mysliman të 200 milionëve indian.

 

Qeveria, e qeverisur nga partia Bharatiya Janata Partia (BJP), tha se projektligji kërkon të mbrojë pakicat fetare që ikin nga persekutimi në vendet e tyre të lindjes.