Shfrytrzojini sa eshte sezoni i tyre : 1 kokerr shege ne dite ben “namin” ne organizem

488

Shegët janë fruta me një shije të ëmbël dhe të shijshme, të cilat kanë veti antivi.rale, antioksiduese dhe antitu.morike. Ato janë gjithashtu të pasura me vitaminë A, vitaminë C, vitaminë E, antioksidantë, fibra, proteina, kalium dhe acid folik.

PUBLICITET

Lëngu i shegës është provuar të jetë një agj.ent më i mirë antioksidant se lëngu i rrushit, lëngu boronicës, vera e kuqe apo çaji jeshil. Ju mund të ulni str.esin duke konsumuar rregullisht lëngun e shegës. Str.esi është efekti toksik që radikalët e lirë kanë në trupin e njeriut.

Ky frut është i njohur në të gjithë botën për fuqinë e saj për të parandaluar dhe trajtuar sëm.undjet kardio.vas.kulare. Sidoqoftë,ofron shumë përfitime:

Këtu janë disa nga më të rëndësishmet:

Përfitimet shëndetësore të shegës

Për shkak të vetive të saj shega mund të zvogëlojë rrez. ikun e sul. meve të ze. mrës dhe ata. kut. Konsumi i lëngut të shegës në baza ditore nxit qarkullimin e shëndoshë të gja. kut në trup.

Ndërsa, vlerat antioksiduese të gjetura në shegë, ulin nivelin e kolesterolit të ke. q në gj. ak dhe kështu parandalojnë formimin e koagulës në arterie.

Rregullon pro. blemet e tretjes

Ju mund të përdorni lëngun e shegës edhe për trajtimin e disa probl. emeve ser. ioze si kolera dhe dizenteri. Ndërsa, pirja e çajit të shegës mund të ndihmojë në zbutjen e stomakut ose diarresë të shkaktuar nga ndonjë pro. blem i tretjes.

Ndalon kan. ce.rin e pros.tatës dhe gjirit

Pirja e lëngut të shegës mund të ulë edhe rrez. ikun e këtyre dy llojeve të kan.ce.rit për shkak të bollëkut të flavonoideve, të cilat janë një lloj i antioksidantëve.

Për shkak të vlerave antibak. teriale dhe antivi.rale që përmban shega, lëngu i tyre është shumë i dobishëm për zvogëlimin e efektit të formimit të pllakave në dhëmbë dhe parandalon shumë infek.sione në gojë.

Shenjat e anemisë si dobësia, marramendja, lodhja dhe humbja e dëgjimit mund të reduktohen nga nivelet e larta të hekurit në shegë.

Shega gjithashtu ndihmon në rigjenerimin e qelizave të lëkurës. Ajo e bën lëkurën e shëndetshme dhe më të fortë, sepse vitamina C në to promovon formimin e kolagjenit.

Për më tepër, nivelet e larta të antioksidantëve ushqejnë lëkurën dhe pengojnë radikalet e lira që dëmtojnë lëkurën

PUBLICITET