Leku shqiptar – Nuk janë rastësisht këto imazhe! Çfarë simbolike mbajnë kartëmonedhat në qarkullim

263

Kartëmonedhat e një vendi janë pjesë e identitetit kombëtar të tij.

PUBLICITET

Në cilësinë e emetueses së vetme të monedhës dhe kartëmonedhës shqiptare, Banka e Shqipërisë ka përzgjedhur të ndjekë konceptin e pasqyrimit të epokave historike nëpërmjet paraqitjes së portreteve të personaliteteve simbol të tyre në serinë aktuale të kartëmonedhave.

Krahas portretit të personit, dizajni i kartëmonedhës përfshin edhe elemente të tjera stilistike, të cilat lidhen me arritje të veçanta të figurës historike të portretizuar.

Seria aktuale e kartëmonedhave përfshin këto periudha:

– Kartëmonedha 2000 lekë përfaqëson epokën ilire (portreti i Mbretit Ilir Gent)

– Kartëmonedha 5000 lekë përfaqëson periudhën e Skënderbeut (portreti i tij)

– Kartëmonedha 1000 lekë përfaqëson Mesjetën (portreti i Pjetër Bogdanit)

– Kartëmonedha 200 lekë përfaqëson Rilindjen (portreti i Naim Frashërit)

– Kartëmonedha 500 lekë përfaqëson Pavarësinë (portreti i Ismail Qemalit)

– Kartëmonedha 10000 lekë me simbolet e flamurit kombëtar dhe himnit, në proces të prodhimit (portreti i Asdrenit).

PUBLICITET