Zbardhet ngjarja ku humben jeten dy punetoret Skela u shkeput nga kati i 6

391

Ergys Ibrahimi dhe Orjon Kodra, dy vik timat e ngjarjes se 16 gushtit 2019, jane rrezuar nga kati i gjashte i pallatit 13 katesh, qe ndodhet ne rrugen ‘Faik Koncia” ne kryeqytet.

Lidhur me kete ngjarje te rende, prokuroria e Tiranes ka nisur nje ceshtje penale per akuzen e ‘Shkeljes se rregullave te mbrojtjes ne pune”, dy personat Ilir Bendo dhe Xhimi Tarushi jane arre stuar dhe se per momentin njeri prej tyre inxhinieri Ilir Bendo ndodhet ne burg. Po cfare ndodhi ne 16 gusht, diten kur puntoret kishin mare urdher per te hequr skelat ne pallat dhe mbushur vrimat ne mure, aty ku kishin futur vidha qe kishin lidhur skelat.

Nga materiali qe disponon ‘Shqiptarja.com” thuhet se punimet per lyerjen e pallatit kryheshin nga kompania ‘Xhimi Tarushi”, subjekt ky i shpallur fitues sipas vendimit te Komisionit te Vleresimit te Aplikimeve ne bashkine e Tiranes dhe i finalizuar me kontraten perkatese nenshtruar nga kryetari i bashkise se Tiranes Erion Veliaj, qe ne kete rast kishte autorizuar E. Bejko.

Firma te tjera ne kete kontrate kane hedhur administratori i pallatit F. Sina dhe administratori i kompanise private Xhimi Tarushi. Per kryerjen e punimeve Xhimi Tarushi ne daten 5 korrik 2019 ka lidhur nje kontrate me shoqerine ‘Skela Syla” e cila drejtohet nga Petrit Syla, shoqeri ko e specializuar per ofrimin e skelave me qera. Sipas kesaj kontrate shoqeria ‘Skela Syla” do ti dorezonte subjektit ndertues me qera skelen e plote te montuar ne fasaden e pallatit, ku do te kryheshin punimet dhe ne perfundim te tyre, po kjo shoqeri do te bente cmontimin e skelave.

Xhimi Tarushi, nuk ka patur asnje te drejte te bente asnje ndryshim per menyren e vendosjes se skelave. Punimet per lyerjen e pallatit kane filluar ne muajin korrik, kur shoqeria ‘Skela Syla” ka montuar skelen dhe pasi kane vazhduar punimet ne lidhje me suvatimet e pallatit dhe termoizolimin e tij prej kompanise ‘Xhimi Tarushi” me puntoret e tij. Ndersa ne daten 15 gusht 2019 Xhimi Tarushi ka njoftuar shoqerine ‘Skela Syla” qe te fillonte punimet per cmontimin e skeles, te cilet jane paraqitur dhe kane filluar punen qe ate dite.

Lexo edhe:   Më trishton fakti pse jam qytetar i një shteti me të meta mendore

Sipas procesit te punes, dy puntore te shoqerise ‘Skela Syla” benin cmontimin e skelave ne katin e gjashte te pallatit, ku rreth ores 14:30 skela eshte shembur duke marre me vete dy puntoret Genci Bardhi dhe Ergys Brahimi, si dhe puntoret qe po benin cmontimin e skelave Orjon Kodra, Eugidius Lika dhe Altin Marku qe jane te shoqerine ‘Skela Syla”. Si pasoje e shembjes se skeles ne menyren e sipertreguar kane gjetur vde kjen e menjehershme puntoret Ergys Ibrahimi dhe Orjon Kodra, si dhe kane pesuar demtime te renda fizike Genci Bardhi, Altin Marku, Eugidius Lika.

Nga hetimet e kryera prej prokurorise se Tiranes drejtuesi teknik i punimeve per subjektin ndertues ishte Xhimi Tarushi, ndersa drejtues teknik i punimeve per subjektin ‘Skela Syla” ishte shtetasi Ilir Bendo. Dy personat e arre stuar per kete ngjarje si Ilir Bendo dhe Xhimi Tarushi, kane kerkuar ne gjykate nje mase me te bute, pasi sipas tyre ‘arre sti ne bu rg” eshte mase ekstreme per ta, ne nje kohe qe ngjarja kishte te bente me nje aksi dent ne pune.

Pasi ka degjuar palet ne seance gjyqeosre gjyqtari Sokol Tona ka vendosur te mbylle ne qeli drejtuesin teknik te kompanise ‘Skela Syla” Ilir Bendo dhe te caktoje mase sigurimi ‘arr est shtepie” per Xhimi Tarushin.Tashme te dyja keto masa sigurimi jane apeluar ne gjykaten e Apelit Tirane, ku Bendo dhe Tarushi kerkojne lirimin e plote nga masat e sigurimit penal.