FOTO/ Njihuni me Shenjtin e Ferrit!

249

Aktivistja e njohur në mbrojtjen e Teatrit Kombëtar, Elona Caslli, ka shkëputur një pasazh nga romani “Heronjtë dhe Varret” të shkrimtarit të njohur argjentinas me origjinë arbëreshe, Ernesto Sabato, i cili sipas asaj që ajo lë për të kuptuar, do të portretizonte fare mirë Edi Ramën: “Tek ai nuk kishte asnjë lloj koherence, përjashto ato të fiksimeve të tij, që ishin të përpikta dhe të përhershme…”.

 

“Shenjt i Ferrit

Për t’i rënë shkurt, ishte plotësisht e kundërta e asaj që quajmë njeri i ekuilibruar, ose thjesht e kundërta e asaj që konsiderohet njeri, nëse ajo që e dallon njeriun nga individi është një farë force, një farë këmbënguljeje dhe koherence idesh e ndjenjash, tek ai nuk kishte asnjë lloj koherence, përjashto ato të fiksimeve të tij, që ishin të përpikta dhe të përhershme.

Ishte krejtësisht e kundërta e filozofit, e njeriut që mendon dhe që ngre një sistem mendimesh, si një godinë harmonikë; ishte pak a shumë një lloj terroristi i ideve, një lloj antifilozofi. As fytyra e tij nuk i qëndronte besnike vetvetes. Ç’është e vërteta, gjithmonë kam menduar se brenda tij, ekzistonin disa persona të ndryshëm.

Edhe pse padyshim, ishte njeri i poshtër, do ta merrja guximin të pohoja se, megjithatë, tek ai kishte një lloj pastërtie, ndonëse ishte një pastërti e skëterrshme. Ishte një lloj shenjti i ferrit.

 

Shkëputur nga – Mbi Heronjtë dhe Varret – Ernesto Sabato”, është fragmenti që Caslli ja kushton Edi Ramës i cili është shoqëruar, edhe me një fotografi që “flet shumë”.