Alar mohen ekspertët, krijesa ‘aliene’ shfaqet në brigjet shqiptare

243

Gaforrja blu (Callinectes sapidus) po kolonizon ujërat e detit Jon dhe Adriatik, duke u kthyer në rrezik për biodiversitetin vendas.

Së fundmi kanë qenë dhjetra plazhistë në brigjet e Leçes, të cilët kanë raportuar te autoritetet italiane prezencën e gaforres blu, të cilët më pas e kanë konfirmuar prezencën e saj në ujërat e Adriatikut.

Ekspertët ngr enë ala rmin pasi gaforrja blu nuk është vendase, ajo rritet në Gjirin e Meksikës, por rritja e temperaturave të ujërave në det për shkak të ndryshimeve klimaterike ka bërë që gaforja të shfaqet edhe në ujërat e Shqipërisë dhe Greqisë.

Gaforrja invazive është kërc ënim për biodiversitetin si krustacet, molusqet, peshqit, madje shka tërrojnë edhe rrjetat dhe pajisjet e tjera të peshkimit.

Gaforrja blu është agr esive ndaj ekspertët i bëjnë thirrje kryesisht prindërve të ruajnë fëmijët nga pickimi i saj.