Nëse bëni këto gjëra 17 minuta çdo ditë, mund të arrini të jeni të lumtur dhe të shëndetshëm

209

Të gjithë duam të jemi më të lumtur dhe më të shëndetshëm. Është një lajm i mirë kur gjeni një sugjerim të mbështetur nga shkenca që e bën më të lehtë të arrini qëllimet tuaja në mënyrë të shëndetshme. Është edhe më e kënaqshme kur në një mënyrë të lehtë dhe të kënaqshme arrini të bëni ndryshime

Një studim nga Universiteti i Exeter në Angli, zbuloi se njerëzit që kalonin të paktën dy orë në javë në natyrë kishin më shumë gjasa të kishin shëndet të mirë dhe mirëqenie më të mirë psikologjike sesa ata që nuk kalonin kohë në natyrë.

Këtu janë garancitë kryesore të studimit, të publikuara në Raportet Shkencore, të cilat u përqendruan në përvojat e 19.806 njerëzve, shkruan Business Magazine:

1. Dy orë ishte ndërprerja. Njerëzit që shpenzuan pak kohë në natyrë, më pak se dy orë në javë, nuk raportuan asnjë përfitim korelativ.

2. Shumica e pjesëmarrësve të studimit thanë se ekspozimi i tyre në natyrë ishte afër vendit ku ata jetonin. “Kështu që edhe vizitimi i hapësirave të gjelbra urbane lokale duket të jetë një gjë e mirë”, tha Mathew White, një lektor në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Exeter, i cili udhëhoqi studimin.”Dy orë në javë shpresojmë se është një objektiv realist për shumë njerëz, veçanërisht duke pasur parasysh se mund të përhapet gjatë një jave të tërë për të përfituar”.

3. Më shumë kohë në natyrë ishte e mirë, por përfitimi i shtuar vazhdoi vetëm deri në pesë ose gjashtë orë në javë. Sapo pjesëmarrësit e studimit arritën atë nivel, ata nuk raportuan ndonjë rritje shtesë në shëndetin apo mirëqenien.

4. Nuk ka rëndësi se si e ndani kohën, dy orë në një ditë të vetme, një sasi më të vogël apo disa ditë për javën e plotë etj. Nëse ndani 120 minuta për shtatë ditë, do të merrni gjashtë ditë 17-minutëshe plus një shëtitje prej 18 minutash.”Ne paraprakisht sugjerojmë që 120 minuta kontakt me natyrën në javë mund të pasqyrojë një lloj ‘pragu’,” thotë raporti “, nën të cilin nuk ka kontakt të mjaftueshëm për të prodhuar përfitime të konsiderueshme për shëndetin dhe mirëqenien. Por përfitime të tilla bëhen të dukshme.

E gjitha ajo që u përmend më lart na shpie në tre konkluzione kryesore:

• Nëse po drejtoni një biznes, është mirë të kërkoni vende ku punonjësit tuaj mund të jetojnë pranë hapësirave të gjelbra dhe natyrës.

• Dy orë një herë në javë, ose 17 minuta në ditë (nëse i përshtatet orarit tuaj më të mirë) gjeni kohë për të dalë jashtë.

• Përfundimisht, raporti thotë se nuk ka rëndësi se si u arrit pragu 120 minutësh. Disa mund të preferojnë shëtitje të gjata në fundjavë në vende të largëta nga shtëpia, ndërsa të tjerë mund të preferojnë vizita të rregullta më të shkurtra në parqe në zona lokale. /Telegrafi/