Ja pse çiftet kthehen sërish bashkë pas ndarjes

368

Pothuajse gjysma e të gjitha çifteve të ndara i japin një mundësi tjetër njëri-tjetrit. Shkenca ka një shpjegim dhe me mendësinë e duhur, ribashkimi mund të mos jetë një ide e keqe, në fund të fundit.

Përafërsisht 50 për qind e çifteve kthehen përsëri pas ndarjes, dhe një studim i ri sugjeron se arsyeja është se ato ishin mëdyshje në lidhje me ndarjen.

Disa njerëz mund të bindin veten se ka argumente për t’u kthyer së bashku. Universiteti Shtetëror i Kansasit në studim në 2013 zbuloi se çiftet që u kthyen së bashku, supozonin se partneri i tyre kishte ndryshuar për mirë ose se ata do të ishin më mirë në komunikim.

Studiuesit nga Universiteti i Utah dhe Universiteti i Torontos pyetën njerëzit se pse ata mund të duan të qëndrojnë ose të lënë marrëdhëniet e tyre. Arsyet ishin optimizmi duke shpresuar që partneri do të ndryshojë, investime emocionale në marrëdhënie, detyra familjare dhe frikë nga pasiguria që do të pasojë. Shumica e njerëzve 66 përqind thanë se donin të qëndronin për shkak të intimitetit dhe varësisë që kishin zhvilluar me partnerin e tyre me kalimin e kohës.

Nga ana tjetër njerëzit që dëshirojnë të lënë një marrëdhënie përmendin distancën emocionale, një shkelje të besimit dhe papajtueshmëri të përgjithshme lu’ftime të shpeshta. Dhe më shumë se një e treta-38 për qind, donin të largoheshin për shkak të jobesnikërisë. Përkundër ndjenjave negative, 49 për qind e atyre që mendonin të largoheshin ende kishin ndjenja. Studiuesit theksojnë se gjetjet përputhen me realitetin se rreth 50 përqind e çifteve të ndara përsëri kthehen së bashku.

Studiuesit gjithashtu theksojnë se një ndarje shpesh është më e vështirë për personin që e bën atë për shkak të dyshimit që mbetet në vendim. Kjo shpjegon pse shumë çifte rilidhin pas një ndarjeje.

Për sa kohë që nuk ka çështje serioze siç është sjellja abuzive në marrëdhënie dhe çdo partner me të vërtetë kujdeset për tjetrin, një shans i dytë në një marrëdhënie të suksesshme mund të funksionojë. Komunikimi është themeli, thotë Noelle Nelson.