Këshilla budiste: kur nuk dini çfarë të bëni, mos bëni asgjë

295

Me qetësi mund të gjeni të gjitha përgjigjet. Të mos bëni asgjë kur nuk dini çfarë të bëni është zgjidhja. Ndonëse kjo mund të duket kontradiktore dhe e palogjikshme, kjo këshillë e lashtë budiste mund të jetë zgjidhja e problemeve tona.

Por çfarë do të thotë të qëndrosh i qetë? Ne i referohemi para së gjithash qetësisë mendore, heshtjes. Të qenit në gjendje për të eliminuar “tingullin” që na pengon të dëgjojmë zgjidhjen

Mund të duket kontradiktore, sepse kur ballafaqohemi me një problem, ne i kushtojmë vëmendje gjetjes së zgjidhjes sa më shpejt që të jetë e mundur. Dhe pikërisht në këtë moment gjithçka kthehet, duke bllokuar çdo akt krijues që mund të shfaqet. Çështja kryesore është: të dish si të ruash qetësinë në mes të stuhisë.

Qetësimi i mendjes në rrethanat që na bëjnë të bëjmë të kundërtën duket utopike, por jo. Ju nuk jeni vorbulla e mendimeve që thyejnë kokën tuaj, ju jeni vetëm vëzhguesi që është në mes të problemit. Ju jeni ndërgjegjja, e cila është duke pritur për t’u dëgjuar.

Si ta arrijmë këtë gjendje të qetë që na lejon të zgjidhim problemet? Sigurisht përmes heshtjes. Të qenit në gjendje për të jetuar në gëzim dhe qartësi, heshtja, e brendshme dhe e jashtme, është thelbësore. Një mbyllje fizike me një kokë plot zhurmë është e padobishme.

Mjafton vetëm pak kohë në ditë, për të qenë në gjendje të ribalancoheni dhe pastaj të dilni nga boshllëku i brendshëm. Për shembull: përpiquni të mbani mend “problemin” që nuk dini të zgjidhni dhe përpiquni ta imagjinoni ta vendosni në një kuti të vogël dhe ta dorëzoni atë tek ky “Unë”, që edhe pse nuk e njeh, ndihet i afërt.

Meditimi gjithashtu ndihmon: 10 minuta në ditë është e mjaftueshme. Të bësh asgjë, fjalë për fjalë, nuk na lejon të rivendosim ndjenjën e qetësisë. Dëgjoni muzikë relaksuese, vëzhgoni dhe mendoni. Largohuni nga konteksti juaj, rrini në qytetin tuaj, bëjeni vetë dhe lëreni orën të kalojë ndërsa mendoni për diçka tjetër.