RIKTHEHET TUBERKULOZI NË SHQIPËRI, 440 RASTE TË REJA

440 raste me tuberkuloz janë regjistruar në vitin 2018 me tuberkuloz. Të prekurit nga kjo sëmundje janë kryesisht të rinjtë, ndërsa mjekët bëjnë apel për kujdes ndaj tuberkulozit.

Nëse kishit menduar se tuberkulozi është një sëmundje që i përket të shkuarës, ky perceptim vlen të ndryshohet.

Rreth 440 raste me tuberkuloz janë regjistuar së paku në vitin 2018, ku shqetësues mbetet fakti se kjo sëmundje prek më tepër të rinjtë.

Dorina Bardhi Mema: Ajo që ne duhet të jemi të gjithë vigjilentë ndaj sëmundjes së turbekulozit është se turbekulozi shikohet se është nëgrupmoshat më aktive të popullatës. Në të dhënat epidemologjike të 2018, shikoj faktin se grupmosha 15, 24, 25 dhe 34 janë pothuajse në shifra të barabarta.

Por, si mund të dallohet tuberkulozi?
Dorina Bardhi Mema: Janë shenja shumë të ngjashme me sëmundjet e tjera pormonare por ndryshon për vetë faktin se kjo histori e këtyre shenjave zgjat për një kohë të gjatë. Ajo që e evidenton është dhe kolla që zgjat mbi 3 javë pavarësisht se pacienti ka përdorur antibiotikë.

Nëse nuk kurohet tuberkulozi ka pasoja fatale, deri edhe në humbjen e jetës.

Dorina Bardhi Mema, kordinatore e përgjithshme e tuberkulozit në rang kombëtar, thotë se janë vetëm 4 medikamente që kurojnë tuberkulozin, të cilat nuk mund të gjenden në farmaci, por merren vetëm në spitale.

TE TJERA

spot_img