Shkodra me dhe pa korsi biçikletash…

479

Kur përmend Shkodrën direkt mendja të shkon tek biçikleta e cila është edhe mjeti lëvizës që të gjithë shkodranët përdorin masivisht e që edhe i personifikon.

Ky mjet për shumë e shumë vite vijon të jetë ai që përdoret nga të gjithë pa dallim moshe. Natyrisht që për shumë kënd kur u përmend Shkodrën dhe biçikletën krijojnë iden së në këtë qytet vëmendja ndaj korisve për biçikleta ëështë e madhe dhe se në çdo rrugë ka një korsi të dedikuar për pedaluesit e shumtë por në fakt nuk është kështu.

Në Shkodër hera herës mund të quhet edhe një sfidë më vetë për të levizur me biçikletë nëpër rrugët e qytetit pasi korsite e verdha janë të zëna ose nga automjetet e ndryshme për orë të tëra duke mos zbatuar as ligjin që e

ndalon parkimin e makinave në këto pjesë të rrugëve ose edhe nga kazanët e mebturinave apo edhe karrikeve e sendeve të ndryshme që bizneset aty rrotull zënë vendin e tyre për parkim.

Ajo që duhet theksuar është që edhe pse Shkodra quhet ndryshe qyteti i biçikletave korsitë nëpër rrugët e Shkodrës dedikuar dyrrotakëve janë të pakta të cilat janë në Parrucë-Xhabiej dhe Xhabiej-Perash deri tek shkolla e mesme pyjore “Kolë Margjini”.

Kaq mesa duket u është dukur e mjaftueshme për tu lënë hapsirë qytetarëve për sa i përket mundësimit të levizjes me çikleta. Jo pak herë

këto zënie të korsive të verdha i kanë detyruar shkodranët të ecin me biçikletë edhe në rrugën dedikuar automjeteve duke u kthyer në burim aksidentesh e ku në fakt nuk kanë munguar edhe ato fatale në humbje jete.

Apeli për të marrë masa për shtimin dhe lirimin e korsive të biçikletave nga hera kanë qënë nga më të ndryshmet por prap duket se këto fjalë duket sikur nuk janë marrë për bazë edhe pse nga lobimi dhe kërkesat e përcjella

drejt pushtetit vendor u morën parasysh këto nevoja për ndërhyrje dhe në buxhetin e 2019-ës që miratoi këshilli bashkiak, u futën 100 milion lekë të vjetra si zë për investime mbi lëvizshmërinë në qytet, ku shtrirja e imapktit shkon deri në 2021.

Në një qytet si Shkodra koristë e biçikletave janë një nevojë thelbësorë për qytetarët e jo një luks gjithësesi në këtë qytet biçikleta vazhdon të jetë një mjet lëvizjeje i preferuar dhe mjaft i përdorshëm dhe vështirë mund të gjesh shtëpi që nuk e ka së paku një biçikletë.