Njihuni me fshatin në Mal të Zi që ruajti identitetin shqiptar dhe rezistoi kundër armikut

553

Trevat tona shqiptare e kanë të shkruar historinë e tyre shqip dhe mbartin pasuri të mëdha natyrore.

Por sa dimë për trevat tona shqiptare në Malin e Zi? Sa dimë për rezistencën që ata kanë bërë ndër luftëra të shumta për të ruajtur identitetin e tyre shqiptar?

I ndodhur atje poshtë, rrëzë liqenit të Shkodrës, fshati “Besa” që edhe emrin e veçantë e ka marrë nga besa e shqiptarit, bërtet edhe sot me të madhe “Unë jam Shqipëri!”

Ky fshat, i cili ndodhet në rrethin e Tivarit, ndër vite ka qenë në “listën” e malazezëve për ta pushtuar, së bashku me fshatrat përreth tij.

Një ndër lu.ftërat më të përgja.kshme midis malazezëve dhe shqiptarëve, e bërë në këtë krahinë pikërisht në fshatin ngjitur me Besën, në Muriq është ajo e vitit 1861.

Në këtë lu.ftë të përgja.kshme humbi jetën edhe Savo Vujoviç i cili ishte shprehur se në këtë betejë “ ose do vr.as krye shqiptari, ose do pla.gosem, ose do vr.item” dhe i ndodhi pikërisht kjo e fundit, u v.ra në bete.jën e 15 nëntorit të 1861.

E pavarësisht tentativave të ndryshme për ta push.tuar, e vetmja gjë që malazezët arritën të merrnin ishte thjesht një pjesë territori dhe këtë me vendim të Kongresit të Berlinit. Ajo që ata nuk arritën asnjëherë të merrnin ishte identiteti i shqiptarëve!

Për t’u njohur më shumë me fshatin që shqiptarët nuk ia lanë arm.ikut, për fshatin që ruan traditën dhe kulturën shqipe dhe që ka një peisazh të mrekullueshëm natyror, ndiqni reportazhin në vijim të realizuar nga Ardit Toca.

Lexo edhe:   Bajraktari i Hotit, Çun Mulaj, ngriti në Shkodër flamurin kombëtarë