HYRJELAJMENëse Grupi juaj i Gjakut është O, Këto 8 Gjëra Duhet t’i...

Nëse Grupi juaj i Gjakut është O, Këto 8 Gjëra Duhet t’i Dini Patjetër…

Gjaku i njeriut u klasifikua fillimisht në 4 lloje të mirënjohura në dekadën e parë të viteve 1900 nga Karl Landsteiner, një mjek austriak.

Nuk është sekret që është shumë e rëndësishme të njohësh llojin e gjakut për situata emergjente, pasi një përshtatje e grupit të gjakut është vendimtare për transfuzionet e sigurta.

Megjithatë, rezulton se karakteristikat e gjakut mund të ndikojnë në shëndetin tonë dhe, siç mendojnë disa, edhe në pasurinë dhe personalitetin tonë.

Mos i humbisni këto fakte shkencore dhe teori interesante për gjakun e tipit O:

1. Si përcaktohen llojet e gjakut?

Llojet ose grupet e gjakut, klasifikohen sipas pranisë ose mungesës së antigjeneve të caktuara që mund të shkaktojnë një përgjigje imune kur ato janë të huaja për trupin.

Këto antigjene mund të bëjnë që sistemi imunitar i pacientit të sulmojë gjakun e transfuzuar. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të njihni grupin tuaj të gjakut dhe të jeni të vetëdijshëm për përputhjet e sigurta për transfuzionet e gjakut.

2. Karakteristikat e grupit 0 të gjakut

Ekzistojnë 4 grupe kryesore të gjakut të përcaktuara nga prania ose mungesa e antigjeneve A dhe B në sipërfaqen e qelizave të kuqe dhe në antitrupat A dhe B në plazmë. Përveç antigjeneve A dhe B, ka një proteinë të quajtur Faktori Rh që mund të jetë i pranishëm ose mungon.

Gjithsej, përbëhen 8 lloje gjaku: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + dhe AB-. Grupi i gjakut O nuk ka as antigjenet A as B në qelizat e kuqe të gjakut, por ka antitrupa A dhe B në plazmë.

Lloji O + është lloji më i shpeshtë i gjakut që përfshin 37% – 53% të njerëzve në grupe të ndryshme etnike dhe racore.

3. Njerëzit me grup gjaku O janë dhurues universalë

Njerëzit me grup gjaku O + mund të dhurojnë gjakun e tyre për të gjitha 4 grupet, por vetëm tek njerëzit me nëngrupin RH pozitiv (O +, A +, B +, AB +).

Qelizat e kuqe të tipit O mund të transfuzohen në të gjitha 8 nëngrupet, gjë që e bën atë një lloj të gjakut universal që është gjithmonë i nevojshëm për transfuzionet emergjente.

Grupi i O- gjakut transfuzohet në rastet e emergjencës, kur është e rëndësishme për të shpëtuar jetën e një pacienti përpara se të kryhet testi i përshtatjes së grupit të gjakut. Për më tepër, grupi i gjakut O- është më i sigurt për foshnjat e porsalindura, sistemet e imunitetit të të cilëve janë të pazhvilluara.

4. Grupi O i gjakut mund të marrë vetëm grup gjaku O

Njerëzit me grup gjaku O+ mund të marrin gjak nga njerëz me të dy tipet O + dhe O -, ndërsa ata që kanë grup gjaku O – mund të marrin të njëjtin grup gjaku O -. Në raste urgjente kur grupi i gjakut O – është në furnizim të pakët, mund të zëvendësohet me grupin e gjakut O +.

5. Rreziqet shëndetësore

Sipas shkencëtarëve, ka mënyra në të cilat biokimia e gjakut përcakton shëndetin tonë. Edhe pse ndikimi i llojeve të gjakut në shëndetin tonë ende është nën hulumtim, ekzistojnë disa teori për rreziqet dhe përfitimet shëndetësore për njerëzit me lloje të ndryshme të gjakut.

Në veçanti, konsiderohet se njerëzit me grup gjaku O mund të jenë më të ndjeshëm ndaj disa infeksioneve bakteriale dhe virale sesa grupet e tjera të gjakut, duke përfshirë ato të rëndat si murtaja, kolera, shytat dhe tuberkulozi.

6. Disa studime gjithashtu tregojnë se individët e grupit të gjakut O kanë një incidencë 35% më të lartë të preken nga ulçerat duodenale në krahasim me njerëzit të grupeve të gjakut A, B dhe AB.

7. Grupi i gjakut 0 dhe dieta ushqimore

Ju mund të keni dëgjuar për të ashtuquajturat “dietat sipas grupeve të gjakut” që pretendojnë se të ngrënit produkte të caktuara që përputhen me grupit tuaj të gjakut do t’ju ndihmojnë të qëndroni të shëndetshëm dhe në formë.

Megjithë popullaritetin e tyre të madh, dietat sipas grupit të gjakut nuk kanë prova shkencore dhe nuk njihen në mënyrë universale.

Nutricionistët sugjerojnë se është më mirë të ndiqni një dietë të personalizuar duke marrë parasysh gjendjen tuaj shëndetësore në vend të një diete të lidhur me grupin tuaj të gjakut.

8. Grupi i gjakut 0 dhe personaliteti

Ndikimi i grupit të gjakut në tiparet e njerëzve është mjaft i diskutueshëm, por kjo teori është shumë popullore në disa vende, në veçanti në Japoni.

Shfaqjet televizive, gazetat dhe revistat shpesh publikojnë horoskopë sipas grupeve të gjakut dhe grafikët e përputhshmërisë romantike, ndërsa animacionet japoneze dhe video-lojërat përmendin grupet e gjakut të personazheve.

Japonezët besojnë se njerëzit me grupin e gjakut O janë bujarë, pasionantë, të shoqërueshëm dhe financiarisht të suksesshëm dhe se përputhshmëria më e mirë romantike gjendet midis grupit O dhe grupit A.

TE TJERA

spot_img