Në redaksinë e emisionit BOOM vjen informacioni se në një thertore të licensuar në Tiranë janë futur 106 krerë qingja te pamatrikuluar, të cilet janë potencial sëmundjesh nëse do të konsumohen nga blerësit.

Deshmia tronditese e fermerit :

Blektori: Po e di ca do të thotë hormon apo jo?

Gazetarja: Po për viçin i përdorin apo jo?

Blektori: I përdorin posi jo bëhet viçi naaa, kur ta therrësh është tërë shkumbë brenda. Në një dasmë u shtruan të tërë në spital vetëm nga vici me mish me hormone.

Gazetarja: Ajo gjilpëra që i bën për sa e rrit vicin?

Blektori: Për 2 muaj, i merr 800 mijë lekë

Gazetarja: Ta leverdis?

Blektori: Ta leverdis se 16 mijë lekë është vaksina

Gazetarja: Ku blihet vaksina?

Blektori: Nëpër qendra që shesin mjekime per blektorinë

Gazetarja: Është e lejueshme?

Blektori: Jooo. Në qafë ja bëj unë. Ai sa vjen dhe fryhet. Për dy muaj ai bën 1 kv mish

Gazetarja: Dhe e shet 800 mijë lekë, ia vlen

Blektori: Ia vlen, ia vlen, por po na vdesin nipër e mbesa. Unë bukë e kripë e me qepë ha, këto nuk i ha se ja di vlerën.

Kjo është deklarata e një blegtori në një fshat shqiptar i cili tregon pa e ditur se po filmohej se çfarë mishi shitet në të vërtetë në shumë prej tregjeve të Shqipërisë.

Dhe për ta bërë më të frikshme situatën, mendojnë ata që merren me rritjen dhe shitjen e qingjave. Në redaksinë e emisionit BOOM denoncohet hyrja e 106 qingjave në një therrtore të Tiranës të pamatrikulluar.

Gazetarja- Ju nuk mund t’ia ktheni subjektit që jua solli?

Pronari i thertores- Po, atij do ia kthejme.

Punonjësja e thertores- Si rregull ne na takon që t’ia kthejmë atyre mbrapsht.

Veterinerja-Dëgjo, ato janë qingja qumështi,që nuk durojnë dhe nuk janë mësuar akoma që të ushqehen me bar.

Punonjësja e thertores- Afatin kohor dhe vendimin e inspektorit të Ministrise e kemi respektuar.

Pronari i thertores- Brenda 72 orëve.

Gazetarja- Ministria e Bujqësisë duhet të merrte një vendim?

Por si kanë ardhur këta qengja të pakontrolluar? Kush ka firmosur?

Gazetarja- Përshëndetje zoti Marjus !

Veterineri – Përshëndetje!

Gazetarja- Kam në dorë një çertifikatë shëndetësore veterinare të lëvizjes së kafsheve nga subjekti Agim Cako. Ju keni firmosur këte çertifikatë ndërkohë kafshët kanë qënë të pa matrikulluara. Si ka mundësi që këto kafshë të pa matrikulluara me firmën tuaj kanë lëvizur drejt Tiranës?

Veterineri –E kemi diskutuar edhe me Drejtorin e Bujqësis. Ishte një gabim njerëzor, pasi ishte natë dhe kafshët aty mendova se ishin te matrikulluara. Pashë disa kafshë që ishin të matrikulluara dhe më tha që do t’i vendos unë sepse ishte pa mundësi ishte erresirë dhe ia lashë me mirbesim.

Gazetarja-Kujt ia late me mirbesim?

Veterineri –Pronarit të kafshëve, nuk isha i vetdijshëm që ato ishin të pa matrikulluara.

Gazetarja-106 krerë te pa matrikulluar, dhe ju nuk ishit i vetdijshëm?

Veterineri – Unë i pashë me sy ato po ia lashë vendin bosh atij sepse ishte duke u nxituar, dhe më tha që do ia shënoj unë,do i çoj në thertore.

Gazetarja- Ju ia latë në dorë pronarit të kafshëve që t’i matrikullonte?

Veterineri – Nuk na priste puna që t’i shikonim një nga një se ishte dhe natë aty , dhe thjesht nuk i hodha në ate.Më tha do t’i hedh unë të gjitha me mirbesim ndërkohë që ai kishte ikur dhe i kishte sjelle në Tiranë ashtu.

Gazetarja– Këto nuk janë çështje mirbesimi. Ju keni firmosur që janë të matrikulluara.

Veterineri – E kuptoj. E lashë vendin sepse do t’i shënoj unë të gjitha.

Detyra e këtij veterineri vetëm kaq është, ashtu si Inspektorët e Bujqësisë kishin për detyrë vetëm ndjekjen e urdhërit të tyre për asgjësimin deri në fund. Por jo gjithçka ka shkuar kështu. Pronari i qingjave jep një version të tijin.

Gazetarja- Këto qingja pse i kishit të pa matrikulluat?

Blegtori-Po di unë…. Ja i matrikulluam i shitëm.

Gazetarja- Kujt ia keni shitur qingjat?

Blegtori-Alket Dacit.

Gazetarja-Në çfarë date ia keni shitur?

Blegtori-Mi sollën këtu i matrikulluam dhe i shitëm prap.

Gazetarja- I keni shitur prapë te ai?

Blegtori- Po normale.

Gazetarja-Në çfarë date i keni shitur?

Blegtori-Në datën 10.

Por kjo mohoet me forcë nga pronari i therrtores në Tiranë.

Gazetarja- Pasi i keni kthyer qingjat, a jua kanë risjell përsëri?

Pronari i thertores- Jo.

Gazetarja- Kam kontaktuar me fermerin dhe më ka thënë që ato mi kanë kthyer qingjat, unë i kam matrikulluar brenda ditës dhe i kam çuar te e njëjta thertore.

Pronari i thertores- Jo, s’ka shanc. Ai mund të thojë ça të dojë.

Gazetarja- Kemi kontaktuar me personin dhe ka thënë që unë i kam çuar përsëri te thertorja, dhe mi kanë mbajtur ato.

Pronari i thertores- Jo,jo.

Gazetarja- I kam sjellë në datën 6 deri në datën 8 i kanë mbajtur ato, në datën 9 mi kthyen mua dhe në datën 10 unë i kam rikthyer përsëri.

 

Pronari i thertores- Jo, jo unë nuk kam asnjë lloj hyrje asnjë lloj dalje në datën 10. Ato janë shit në treg në Fier,edhe procesverbali i Ministrisë është bërë që ka shkuar kontroll Shërbimi Veterinar në orën 11 të natës edhe u ka thënë unë i kam shit në treg.

I kam marrë ,ka deklaratën me firemen e atij që i ka marrë qingjat edhe i ka shit në treg. I ka matrikullu edhe i ka shit, edhe Shërbimi Veterinar i ka nxjerr qingjat pa matrikull dhe delet pa matrikull ia kan gjet në stallë.

Te unë nuk i ka prurë më.

Pyetja është ku shkuan 106 qingja të cilët u vendosën për t’u eliminuar sepse nuk ishin kontrolluar dhe matrikulluar dhe që përbëjnë rrezik për qytetarët.