Ju ka pickuar gjarpri, çfatë duhet të bëni në një situatë të tillë

710

Nëse jeni kafshuar nga gjarpri, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore. Për t’i dhënë ndihmën e parë dikujt që është kafshuar nga gjarpri, duhet:

T’i hiqni të gjitha bizhuteritë dhe veshjet që e shtrëngojnë për të shmangur problemet me ënjtjen.

Sugjeroni që mos ta lëvizë shumë pjesën ku është kafshuar për të mos u përhapur helmi.
Mbulojeni pjesën ku është kafshuar me një fasho të pastër dhe të thatë.
Ndihmojeni personin që të qetësohet që mos të kalojë në gjendje shoku.

Gjërat që nuk duhet të bëni kurrë:

Mos u përpiqni që të kapni apo vrisni gjarprin. Mund t’ju kafshojë edhe juve.
Mos e lidhni ngushtë pjesën e kafshuar.
Mos u përpiqni që ta nxirrni vetë helmin.
Mos pini alkool apo diçka me kafeinë.
Mos përdorni asnjë pomadë, kompresë të ngrohtë, të ftohtë apo me akull.
Mos përdorni aspirinë – mund ta shtojë hemoragjinë./Living